Închide

Marşul comunităţii gay de la Cluj a învins intoleranţa primăriei. Când şi unde are loc marşul Cluj Pride

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 23, 2017 4 10125

A fost nevoie de 22 de cereri depuse şi 15 zile de negocieri, dar, în cele din urmă, marşul din cadrul festivalului Cluj Pride a primit aprobarea de la primărie.

„Marșul #spunedrept din cadrul Festivalului „Cluj Pride” 2017 se ține pe 1 iulie, autorizat de către primărie după 15 zile de negocieri continue și 22 de cereri depuse”, anunţă azi organizatorii.

Asta în contextul în care reprezentanţii primăriei declarau în urmă cu câteva zile că o serie de cereri pentru paradă au fost respinse, din cauză că evenimentul comunităţii LGBT şi al susţinătorilor interferează cu alte manifestări, în special cu cel al Operei Române, anunţat pentru Piaţa Unirii. Vezi detalii:

Primăria a respins parada gay de la Cluj

Amintim, de asmenea, că Noua Dreaptă a depus în 12 iunie o cerere pentru organizarea unui Miting pentru normalitate în data de 1 iulie, în Piața Avram Iancu, între orele 13.00 – 15.00. Cererea lor a fost aprobată.

Reprezentanții Primăriei au revenit asupra deciziei de a nu autoriza marșul comunității LGBT şi asociaţia Cluj Pride a primit în sfârșit autorizația pentru a organiza un marș al tăcerii în Cluj-Napoca. Potrivit primăriei, acesta a fost autorizat pe un alt traseu, pentru a nu interfera cu evenimente care au loc în centrul orașului – concertul Operei Române. Traseul autorizat este unul nou, aproape de centrul orașului, dar nu cel care s-a cerut inițial. Punctul de pornire este Podul Garibaldi (zona Sălii Polivalente). Marșul va avea loc în 1 iulie între orele 10.00-12.00. „O cerere de manifestare publică, dacă este în conformitate cu legea, se aprobă. Până acum cei de la Cluj Pride cereau trasee unde erau deja manifestări aprobate sau care se intersectau cu alte evenimente. Acum au ales un traseu care e liber de sarcini și au primit aprobarea”, au subliniat reprezentanții Biroului Mass media al Primăriei.

Intenţia anunţată a organizatorilor a fost de a străbate în tăcere centrul orașului purtând mesajul marșului pe piept – #spunedrept – și pe pancartele în formă de „speech bubble”. Organizatorii i-au invitat la parada tăcerii pe cetăţenii care le susţin mesajul: „respectul pentru libertate și demnitate umană”, susţin aceştia.

„Ne dorim să se alăture cei din comunitatea LGBT, dar şi cei din afara ei şi susţinătorii, într-un marş în care să demonstrăm că suntem o comunitate, să aratăm că putem crea un dialog, că putem crea punţi de legătură între oameni. Va fi un marş al tăcerii, nu o paradă, vom avea tricouri cu mesaje”, ne-au precizat organizatorii festivalului Cluj Pride. Aceştia au menţionat că speră la o manifestare paşnică şi fără incidente, în ciuda mesajelor de ameninţare primite zilele acestea. Forţele de ordine colaborează pentru supravegherea bunei desfăşurări a marşului autorizat.

Organizatorii Cluj Pride au avut de transmis zilele acestea şi un mesaj, cu cifre, pentru promovarea toleranţei.

„Mesajul pe care instituțiile statului și autoritățile locale din Cluj-Napoca îl transmit în aceste zile în spațiul public este unul extrem de important nu doar pentru comunitatea LGBTQ & friends, ci pentru întreaga societate românească. Să luăm așadar în considerare în analiza acestui mesaj contextul următor și datele de mai jos:

>Conform No Hate Speech Watch, 1 din 4 membri ai comunității LGBT și 1 din 3 persoane transgender sunt victimele violenței în viața de zi cu zi. Conform European Union Agency for Fundamental Rights, mai mult de 1 din 2 persoane LGBT consideră că limbajul ofensator folosit de politicieni la adresa lor este răspândit, iar conform Hatebase.org, aproape 1 din 2 victime ale violențelor împotriva LGBT cred că poliția nu ar interveni.

>În România, conform unui studiu realizat în licee de Accept România:

*9 din 10 elevi LGBT și LGBT-friendly consideră că termenii „lesbiană” și „homosexual” sunt folosiți cu sens negativ, ceea ce îi face să se simtă stigmatizați și să nu dorească să își recunoască orientarea sexuală la școală;
*7 din 10 elevi LGBT consideră că tinerii din comunitate nu sunt în siguranță la școală, mai ales din punct de vedere emoțional;
*6 din 10 elevi LGBT spun că au fost victima sau martorul unei agresiuni verbale sau fizice din cauza orientării lor sexuale sau a identității de gen”.

4 comentarii

  1. se va organiza protest ANTI-GAYPRIDE in aceeasi zi la aceeasi ora!! RUGAM CEI CARE CRED CA ASTA NU E NORTALITATE SI CARE CRED CA LUCRUL ASTA NU E PE PLACUL LUI DUMNEZEU SA SE INTERESEZE UNDE SE PETRECE SI SA PARTICIPE!!!

Scrie un comentariu

Articole similare