Închide

„Marș al lecturii” la Cluj: cum sunt convinși clujenii să pună mâna pe carte, cu tobe, pancarte și vuvuzele

ActualitateCulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 06, 2015 0 438

Un „marș al lecturii”, în care trecătorii au fost îndemnați să citească, a precedat în urmă cu puține momente la Cluj deschiderea ediției din acest an a unui festival de carte.

„Marșul lecturii” a adunat zeci de clujeni, în special tineri, dar și poeți, și personalități – de exemplu la acesta a luat parte și ministrul Culturii Ionuț Vulpescu. Zeci de tineri de liceu sau de gimnaziu au venit la marșul lecturii înarmați cu cărți – s-au remarcat, între acestea, și cunoscutele și apreciatele de această categorie de vârstă „Jocuri ale foamei”, dar și cu pancarte, pe care au scris diverse slogane, unele inspirate de organizatori, altele scrise chiar de ei.

 

După aproape o oră în care mai mulți poeți sau oameni de cultură au recitat din volumele cu care s-au prezentat la marș, pe treptele sediului central al UBB, coloana – acompaniată cu tobe și vuvuzele – a pornit din fața sediului central al universității „Babeș-Bolyai”, a continuat pe strada Universității, prin fața fostului hotel Continental și al monumentului „Stâlpii împușcați”, și s-a încheiat în piața Unirii, unde la ora 13 a fost deschisă ediția din acest an a Festivalului Internațional de Carte Cluj. Pe drum, directorul festivalului Vasile Dâncu a oprit coloana și la fosta cafenea Arizona, închisă ani de zile și acum transformată în restaurant, cunoscută în special în cercurile artistice pentru atmosfera boemă din urmă cu 20 sau chiar 30 de ani. Acum, cafeneaua e amintire, de aproape un deceniu. „Ne-au murit simbolurile, dar vom face altele”, a spus Dâncu de la megafon. Coloana s-a oprit și la librăria Universității, una dintre cele mai vechi din oraș, iar Dâncu i-a îndemnat pe cei din „marșul lecturii” să intre în librărie „de trei ori pe săptămână, și să puneți mâna și pe carte, nu numai pe manuale”.

Iată imagini de la fața locului:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare