Închide

„Mama” în variantă românească va fi sculptată de Olga Ziemska la 18+ festival și donată Clujul

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 27, 2015 0 360

O variantă românească a cunoscutei sale serii de sculpturi masive din lemn reciclat, Matka, va fi realizată de artista de origine americană Olga Ziemska care va veni la Cluj în cadrul 18+ festival, eveniment derulat între 26 și 27 septembrie în Parcul Cetățuia. Matka (“mama” în limba poloneză) este o sculptură a unei figuri feminine de peste 3 metri înălțime, construită din lemn reciclat, prin care Ziemska explorează conceptul de spațiu. Statuia va fi donată orașului după festival și va fi expusă în Parcul Central.

Artista Olga Ziemska a realizat o versiune a Matkăi în numeroase orașe ale lumii, de fiecare dată folosindu-se de materiale recoltate local și de specificitățile spațiului în care lucrarea a fost construită. Repetând această forma umană în diverse spații și medii, artista urmărește să scoată la lumină în mod natural caracteristicile subtile specifice fiecarei zone. “Această lucrare este o celebrare a diversității spațiilor în care trăim și totodată un omagiu adus similitudinilor care ne leagă pe toți în esență”, este explicația artistei pentru seria de mame.

Matka în varianta românească va fi construită începând cu 10 septembrie la Cluj, în curtea REACTOR de creație și experiment, urmând să fie apoi transportată pe Cetățuie unde va fi expusă în cadrul 18+festival. Organizatorii festivalului au lansat chiar și o strigare pentru a selecta voluntari care să o asite pe artistă în procesul de creare a Mamei pentru Cluj.

Cea de-a treia ediție a 18+ festival se va desfășura între 26 si 27 septembrie în Parcul Cetățuie și este organizat de Asociația Du-ne. Zeci de artiști din nu mai puțin de 10 țări ale lumii vor antrena timp de 2 zile Cetățuia într-un program ofertant de concerte ilustrate live, instalații artistice, spații interactive, expoziții. Primul artist anunțat pe scena festivalului este Philippe Cohen Solal Dj Set (Gotan Project).

Participarea artistei Olga Ziemska în cadrul festivalului este posibilă cu sprijinul Ambasadei S.U.A. în România.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu