Închide

„Making of”: din culisele proiectului care reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 29, 2016 0 779

Marionete, animale fantastice, oglinzi, ouă de aur, cutii muzicale – într-un proiect dus peste hotare, în cadrului unuia dintre cele mai importante evenimente de arhitectură. O echipă cu arhitecţi clujeni reprezintă România la Bienala de la Veneţia din acest an, după ce proiectul lor a câştigat un concurs. Asta probabil ştiţi deja. De câteva zile, pavilionul se poate vedea la Veneţia, iar în acest week-end într-un mic spaţiu din Piaţa Muzeului echipa White Cuib a arătat şi o parte din procesul din spatele proiectului, în expoziţia The Making of Selfie Automaton.

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol, „cu marionete automatizate, scenarii blocate, și un rol liber, rezervat vizitatorului”, după cum precizează echipa. Expoziția constă în 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete – 38 umane și 5 animale fantastice. Trei automate vor fi plasate în Pavilionul României din Gardini della Biennale, trei în Noua Galerie a Institutului Cultural Român de la Veneția, și un teatru mobil care va promova expoziția în spațiul public.

România la Veneţia (sursa foto: Selfie Automaton, facebook)

România la Veneţia (sursa foto: Selfie Automaton, facebook)

Vineri după-amiază o parte din munca prin care au luat naştere marionetele şi scenariile s-a văzut la Cluj, în spaţiul White Cuib.

„La Veneţia, la momentul acesta (vineri după-amiază, n.red.) are loc vernisajul Pavilionului României şi al proiectului realizat de o echipă pluridisciplinară, care a făcut împreună un proiect, câştigător de concurs. Pe noi, cei de la White Cuib, ne-a fascinat acest proces – procesul şi munca în diverse ateliere şi locaţii, în Atena, Berlin, Cluj – toate au produs, împreună, întreaga lucrare, într o colaborare online şi live. Ne-a fascinat procesul, procesele foarte diverse”, explică pentru Actualdecluj.ro una dintre persoanele din echipa de la White Cuib. „Am expus aici o parte din munca dlui Aramă (Adrian Aramă, n.red.), care a elaborat partea de pictură şi grafică. Se vede munca la nivel de schiţă, desenele; el făcea schiţele, le trimitea mai departe, le trimitea în Atena, de acolo venea feedback. Am încercat să facem o expunere a muncii lui, a colegilor din Atena care au lucrat cu maeştrii păpuşari. Noi nu încercăm să explicităm munca lor, ci vrem să arătăm chiar munca, procesul de making of. Părerea lor despre propria expoziţie e să lase oamenii să-şi pună întrebări, să încerce să își dea singuri răspunsuri„, completează reprezentanta White Cuib, care ne mai dă un argument care ne convinge că am vrea să vedem pavilionul de la Veneţia. „Am fost în Atena acum două săptămâni- trei, se lucra încă la păpuşi şi a fost mirific”, spune ea.

DSC_2025

DSC_2023

Ce s-a făcut de la Cluj? „La Cluj s-a realizat partea de pictură, iar cei din Atena sunt de fapt tot din Cluj, sunt arhitecţi din Cluj, în afară de maestrul păpuşar, care e grec. În atelierul lui s-a lucrat. Păpuşarul grec spunea că nu vrea să folosească roţi zimţate din metal şi obiecte gata făcute, aşa că fiecare rotiţă e făcută de mână. Echipa a câştigat acest concurs şi de câteva luni a avut o muncă grea”, menţionează organizatorii, din expoziţia „White Cuib” – adică un grup de oameni „din foarte multe domenii”, pasionaţi de artă, care deschid micul spaţiu de pe strada Roosevelt pentru expoziţii.

schite

White Cuib despre expoziţia The Making of Selfie Automaton:

„Selfie Automaton este un spectacol care are ca protagoniști o găină de aur, ouă de aur, un peștișor auriu, păpuși de lemn, automate, o oglindă magică, o pictură lungă de zece metri și multe alte minuni — toate puse în mișcare de arhitecți și alte ființe umane, vizitatori ai actualei ediții a Bienalei de Arhitectură de la Veneția. Simultan cu deschiderea oficială de la Veneția, expoziția de la White Cuib din Cluj vă invită, timp de trei zile, să aruncați o privire spre fascinantele universuri în care lucrările din Pavilionul României au fost concepute, distilate, rafinate și șlefuite. În cadrul expoziției se pot întrezări gândurile, procedeele de lucru și de producție ale echipei pluridisciplinare din atelierele din Atena, Cluj și Berlin — dezvăluind frânturi din atmosfera și magia aflate în spatele cortinei. Cei curioși să participe la întreg spectacolul, în spațiile pentru care a fost conceput, sunt invitați să facă o vizită la fața locului în Veneția, până pe data de 27 noiembrie 2016”.
Proiectul clujean care reperezintă România la Veneţia a fost selectat în cadrul competiției organizate de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România, pentru a reprezenta România la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia.

Sursa foto (galerie sus): White Cuib (Loránd Vakarcs, Roland Váczi )

Vezi şi:

O echipă de la Cluj reprezintă România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

Echipa:

Concept expoziție: Tiberiu Bucșa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Aramă
Design și construcție marionete: Stathis Markopoulos, Gál Orsolya, Tiberiu Bucșa, Andrei Durloi, Perényi Flóra, Oana Matei
Design și construcție automate: Stathis Markopoulos, Kostis Zamaiakis 
Pictură: Adrian Aramă
Ilustrații: Ana Botezatu
Fotografie: Dacian Groza
Texte: Dana Vais, Stathis Markopoulos, Tiberiu Bucșa
Povești: Ada Milea, Cristian Rusu
Website: Dan Burzo
Design: Raymond Bobar
Comunicare și PR: Ina Drăgan, Ada Teslaru

Manageri de proiect: Tiberiu Bucșa, Corina Bucea
Detaliere tehnică: Tiberiu Bucșa, Perényi Flóra, Oana Matei
Tâmplărie: Yannis Tsioutas, Aggelos Romantzis
Animale fantastice: Alexis Papachatzis
Cortine: Familia Elmaloglou
Construcții metalice: Anastasios Kotsiopoulos
Covoare: Victoria Berbecar (Giardini), Creș Ana and Titieni Arefta (ICR)
Colaboratori: Jácint Virág, András Vernes, Árpád Debreczeni, Konstantis Mizaras, Konstantina Mandrali
Print: Fabrik

Comisar: Attila Kim
Reprezentant al Ministerului de Afaceri Externe și al Institutului Cultural Român:Cristian Alexandru Damian

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare