Închide

Maghiarii nu renunță, atacă din toate părțile

ActualitatePoliticaSinteză știri naționale by Actual de Cluj - sept. 07, 2017 2 724

Refuzul privind autorizarea funcționării unui liceu romano-catolic la Târgu Mureș stârnește reacții vehemente nu doar din partea liderior bisericii și ai UDMR-ului, ci și din partea Guvernului Ungariei, care a anunțat că și-a retras sprijinul pentru aderarea României la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Mai mult, comitetul părinților care și-au înscris copiii la acest liceu amenință că vor organiza proteste pentru a-i determina pe reprezentanții Minsterului Educației să-și revizuiască decizia.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis la rândul său un mesaj de susținere pentru comunitatea romano-catolică din Târgu Mureș, etichetând decizia Ministerului Educației drept o acțiune antimaghiară.

”Dacă s-a luat decizia de către comunitatea maghiară privind înființarea și funcționarea unei școli romano-catolice la Târgu Mureș, datoria statului era de a garanta acest demers, deoarece este un drept al comunității care trebuie respectat”, a transmis Kelemen Hunor. El a adăugat că autorizarea funcționării acestei școli este un drept legitim al comunității. ”În acest moment soluția este la îndemâna inspectorului școlar general, la Ministerul Educației, întrucât școala funcționează. Trebuie, însă, prelungit mandatul directorului și menținut statutul de persoană juridică a școlii. Când a fost reînfiinţată şcoala romano-catolică, comunitatea maghiară nu a luat nimic de la nimeni și în nici un caz de la majoritate. A fost reînființată o școală care în anul 1949 a fost închisă, susținută și de către episcopul Márton Áron”, a explicat Kelemen Hunor. „Aici, la Târgu Mureș, unii încearcă de câțiva ani să descurajeze voința comunității maghiare, dezideratele noastre, pe care le exprimăm lunar, în legătură cu drepturile noastre lingvistice, simbolurile naționale, dar și cu situația UMF din Târgu Mureș”, a mai subliniat preşedintele UDMR.

Guvernul Maghiar, atac dur la adresa României

Și Guvernul Ungariei si-a retras sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD, unul dintre principalele obiective de politica externa ale Bucureștiului, a anunțat Hotnews.ro. Potrivit comunicatului transmis de Guvernul maghiar, decizia are legătură cu refuzul Ministerului Educației de a reautoriza funcționarea liceului romano-catolic de la Targu Mures. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la scurt timp, spunând că „regretă” transformarea temei Liceului Catolic într-un „subiect de campanie electorala în Ungaria”. În ce priveste anunțul Ungariei că îsi suspendă sprijinul pentru aderarea României la UE, Ministerul de Externe califică decizia drept „complet inadecvată, inamicală și contraproductivă”.

2 comentarii

  1. am impresia ca procentuasl minoritatea maghiara are mai multe scoli decat majoritatea romaneasca.Oare este corect acest partaj? Aceste institutii de invatamant trebuie sa fie in concordanta cu numarul de elevi minoritari si cu numarul de elevi majoritari(etnic) Traim in Romania nu in Ungaria. Nu este corect ca elevi romani sa se inghesuiasca in clase cate 30 sau 40 si elevii unguri sa aiba clase de 5-7 elevi. Trebuie sa se revina la reinpartirea scolilor si elevii romani sa aiba posibilitatea sa fie cel mul 22 de elevi intr-o clasa. elevii de etnie maghiara sunt infim mai putin deci nu au nevoie de spatiu excedentar. Apoi tot trebuie sa invete limba romana elevii unguri,orele de limba romana sa fie facute in clase cu elevi romani.Orele de sport si alte activitati culturale sa fie facute tot alaturi de clase cu elevi romani. Cred ca asa ar recepta altfel adevarul tinerii unguri de la noi.Clase mixte ar fi si mai potrivite.

Scrie un comentariu