Închide

Maghiarii din România se aleg cu o sărbătoare importantă, în 13 noiembrie

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - oct. 13, 2015 0 809

E oficial: în fiecare an, ungurii din România își vor sărbători limba în data de 13 noiembrie. Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul de lege inițiat de reprezentanții UDMR, prin care ziua de 13 noiembrie a fost desemnată „Sărbătoarea Limbii Maghiare în România”.

Actul normativ inițiat de senatorii și deputații UDMR, în primăvara acestui an, creează posibilitatea de a sărbători în mod oficial ziua limbii maghiare în toate localitățile din România locuite și de maghiari, respectiv de a organiza cu acest prilej diverse evenimente și serii de manifestări cu caracter cultural„, au transmis reprezentanții UDMR.

Noua lege prevede pentru administrațiile publice locale, posibilitatea de a aloca din bugetele proprii fonduri pentru derularea programelor culturale, iar posturile naționale de radio și de televiziune pot include în grila de programe corespondențe și relatări de la evenimentele organizate cu acest prilej. De asemenea, școlile cu predare în limba maghiară pot organiza festivități cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Maghiare.

Plenul Camerei Deputaților a ridicat la rang de lege o dorință firească a comunității maghiare din România. 13 noiembrie este sărbătorită în Bazinul Carpatic ca fiind Ziua Limbii Maghiare, astfel că minoritatea maghiară din România și-a manifestat dorința de a se alătura acestei inițiative, prin desemnarea zilei de 13 noiembrie ca zi a limbii sale materne”, a transmis deputatul Szabó Ödön, în declarația sa de după votul final din Parlament.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare