Închide

Magazin cu arhitectură inedită propus în Baciu, felicitat de specialiști pentru abordare. Altul, în Feleac, considerat prea modern

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 08, 2020 0 1292

O propunere de construire a unui magazin cu parter și etaj pe o parcelă de 1200 de metri pătrați din comuna Baciu, în zona străzilor Ciocârliei și Privighetorii, a fost apreciată de specialiștii din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Consiliului Județean Cluj pentru arhitectura gândită de proiectanți. Proiectul făcut de cei de la Lukrotheca a primit o serie de recomandări privind circulațiile, mărirea zonei verzi sau renunțarea la parcările la sol, însă a primit laude foarte multe pentru estetică.

La discutarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru amenajarea spațiului comercial în comuna Baciu, pe parcela de peste 1200 mp de pe strada Ciocârliei fn, în ședința din 3 decembrie a Comisie de Urbanism a Județului, arhitectul șef Claudiu Salanță le-a recomandat proiectanților să reducă numărul de parcări, tocmai ca să încurajeze locuitorii să meargă pe jos, mai ales că respectivul magazin propus (demisol, parter și etaj) deservește circa 10.000 de locuitori din blocurile construite în zonă. El a mai recomandat, alături de alți arhitecți din comisie, să se mărească zona verde, să se schimbe accesul la viitorul magazin și să se ia în calcul amenajarea unei piețe agroalimentare în zona de curte. În ceea ce privește accesele, s-a recomandat ca cel auto să se facă de pe strada Ciocârliei, iar cel pietonal de pe strada Privighetorii.

Arhitectul Vlad Negru, din comisie, a lăudat arhitectura propusă arătând că e de apreciat având în vedere că nu se propune clasica cutie de metal în mediul rural.

Arhitectul Gáspár Tamás Rozs  de la Lukrotheca a fost receptiv la propuneri, iar în privința pieței a spus că e o idee foarte bună și că aceasta ar putea funcționa la demisol, mai ales dacă se renunță la locurile de parcare, așa cum au recomandat cei din comisie. Beneficiar al investiției este Fritech.

 

Un alt proiect de spațiu comercial, din comna Feleacu, a primit recomandări de la Comisie să fie ajustat și reconfigurat, fiind considerat prea modern pentru poziția ocupată în localitate, după cum a arătat arhitectul Marcel Vancea.

Proiectul (PUD amenajare spațiu comercial demisol și parter în Feleacu) viza amenajarea unui spațiu nou comercial, lângă unul deja existent și a fost lăudat pentru funcțiunea comercială, dar criticat pentru că nu e bine integrat pe parcelă și în zonă. Beneficiar este Alexandru Sabin Ciociu, iar proiectant CSC Constuction. Magazinul urmează să se amenajeze pe o parcelă de peste 700 mp cu acces din drumul național 1, pe drumul  Mănăstirii nr.125, într-o zonă de case, învecinându-se la vest cu un imobil P+E  cu funcțiune comercială, respectiv farmacie, magazin, depozit de materiale de construcții.

 

Vancea a recomandat studierea lui împreună cu spațiul comercial deja existent, arătând că în forma propusă e băgat cu lingura de pantofi pe parcelă.

„Ar trebuie să fiți atenți la cum se negociază trecerea de la clădirea existentă la locuințele de lângă, rampa nu e necesară, nu aș încuraja pătrunderea masivă în spate, partea de parcări  trebuie reamenajate perpendicular pe spațiul comercial existent. Și pe partea de arhitectură se poate mai bine”, a recomandat arhitectul județului, Claudiu Salanță.

Arhitecta Csilla Vass a promis că va ține cont de recomandări și s-a interesat dacă se acceptă un etaj în plus. Cei din comisie au recomandat o mansardă.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare