Închide

Macovei își face partid, îl lansează duminică; ce spune la Cluj despre DNA după 10 ani

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 27, 2015 0 398

Monica Macovei vine la Cluj ca să vorbească despre proiectul său de partid, pe care-l lansează duminică la București, și transmite un mesaj clasei politice.

Până să facă partid, Macovei a înființat, în urmă cu câteva luni, o asociație – iar filiala clujeană a acesteia a primit în această după-masă personalitate jurdică, din partea Judecătoriei Cluj-Napoca. Are deja 500 de membri și e astfel a treia cea mai mare filială a asociației, după cea din București și Diaspora. Asociația mai are filiale în Timișoara, Craiova, Bacău, Iași, Constanța și Galați. „Chiar azi a aflat vestea că ne-a ieșit sentința de la Judecătorie, Asociația m10 cluj are personalitate juridică; peste o oră și jumătate avem adunare regională și conferință iar mâine mergem la Baia Mare, unde avem întâlnire cu Satu Mare și Maramureș, după care duminică la București lansăm partidul”, spune Macovei în această după-masă.

FIliala de la Cluj numără 500 de membri – adică aproape 20% din totalul membrilor asociației la nivel național, de 3.000. Coordonatorul de la Cluj Adrian Papahagi spune că cerințele sunt restrictive: nu se aprobă cereri venind din partea membrilor anumitor partide – PRM, PPDD și PSD, „partide nefrecventabile” după cum spune el. Partidul va fi finanțat din cotizații și donații – 10 lei pe lună la asociație, dar la partid e posibil ca acest cuantum să crească, spune Macovei. „La partid cotizația va fi stabilită de adunarea generală. Dar trebuie să reflecte realitatea, nu să fie o cotizație de un leu. Să nu ne prefacem, vrem să facem un partid care să fie finanțat cinstit și să poată funcționa, să aibă sedii și activități, atunci ne trebuie bani. Deci vom pune niște cotizații care să reflecte aceste necesități”, spune ea.

Am întrebat-o ce părere are despre eforturile intensificate ale DNA din ultimii ani – și de ce rezultatele se văd la câțiva ani de la înființarea structurii, în 2005. „DNA-ul a fost harnic de la bun început”, spune ea, „dar a trebuit să se pună la punct cu mijloacele de investigație modernă, SUA și UE ne-au ajutat cu aparatură și training-uri. Procesele au durat foarte mult în instanță, sunt procese care au durat 7-8-10 ani, de asta vedem rezultatele acum, dar DNA a avut curaj din 2005, vă aduc aminte de Daniel Morar, care nu avea o problemă de curaj. Era unul dintre cei mai curajoși foști procurori – ci a fost o problemă de organizare și începere de activitate”, spune ea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu