Închide

Luptele dintre Israel și Hamas continuă/Flux continuu de ajutoare umanitare pentru populația din Gaza, anunțat de Casa Albă

ActualitateAdministrațieInternațional by Actual de Cluj - oct. 23, 2023 0 68

Preşedintele american, Joe Biden, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au căzut de acord la sfârşitul săptămânii trecute că Fâşia Gaza, sub asediu, va beneficia de un „flux continuu” de ajutor umanitar, a informat Casa Albă, citată de agerpres.ro.

În timp ce al doilea convoi de camioane a intrat duminică în Fâşia Gaza dinspre Egipt, Biden şi Netanyahu, în cursul unei discuţii telefonice, „au afirmat că va exista de acum înainte un flux continuu în Gaza al acestei asistenţe cruciale” pentru populaţia palestiniană, potrivit unui comunicat al preşedinţiei americane.

Israelul a ordonat duminică evacuarea a încă 14 comunităţi din nord, aproape de graniţa cu Libanul, în timp ce îşi sporeşte atacurile împotriva infrastructurii militare a miliţiei şiite Hezbollah, care şi-a intensificat la rândul ei lansările de rachete şi obuze asupra teritoriului israelian.

Ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian a avertizat duminică Statele Unite şi Israelul că situaţia ar putea „scăpa de sub control” în Orientul Mijlociu, dacă aceste două ţări „nu pun imediat capăt crimelor împotriva umanităţii şi genocidului din Gaza”.

Administraţia SUA se teme că prezentul conflict din Israel şi Fâşia Gaza se va intensifica şi va afecta alte ţări din regiune, a declarat duminică secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un interviu pentru ABC, preluat de EFE.
„Suntem îngrijoraţi de o posibilă intensificare”, a mărturisit înaltul oficial american. Lloyd a detaliat că guvernul său observă deja o creştere a atacurilor asupra trupelor şi cetăţenilor americani din regiune.
„De aceea vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că trupele noastre sunt în poziţia corectă, că sunt protejate şi că avem capacitatea de a răspunde”, a spus el.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu şi continuarea ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia, transmite dpa.
Principala problemă este modul în care UE poate contribui la evitarea escaladării regionale a conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, apreciază agenţia.În privinţa Ucrainei, trebuie stabilită în următoarele luni participarea Uniunii la angajamentele occidentale de securitate. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a sugerat implicarea financiară pe termen lung pentru asistenţa militară şi alocarea de fonduri europene pentru avioane de luptă şi rachete moderne. El intenţionează să mobilizeze în acest scop 5 miliarde de euro anual, din 2024 până la sfârşitul lui 2027.

 

Poliţia din Detroit care investighează uciderea preşedintei unei sinagogi progresiste din nordul Statelor Unite a declarat duminică că, în cursul investigaţiilor sale, nu a apărut „nicio dovadă care să sugereze că această crimă a fost motivată de antisemitism”, notează AFP.
Poliţia din marele oraş Detroit, unde Samantha Woll, 40 de ani, a fost găsită înjunghiată sâmbătă, interoghează „indivizi cu informaţii care ar putea duce la avansarea anchetei”, a declarat şeful acesteia, James White, într-un comunicat.

sursă foto: captură/Gaza/https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=2904521416351285&external_log_id=fbbe58cd-61be-4c3f-9f15-b7ba745314e3&q=gaza%20war

.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu