Luptă civică pentru păstrarea identității rurale a comunei Apahida. Un proiect cu blocuri propus pe strada Libertății respins la urbanism în Consiliul Județen Cluj. „O să ajungeți pe lună”
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 27, 2021 1 1033
Proiectul unui ansamblu mixt cu 5 blocuri cu 6 etaje și 185 de apartamente pregătit în comuna Apahida pe un teren de peste 1,2 hectare de pe strada Libertății chiar de cei care fac noul PUG al comunei a fost respins la Comisia de Urbanism a Județului. Președintele Alin Tișe, cel care a condus comisia, a opinat că, pe planșe, viitoarele blocuri arată ca hotelurile de la Eforie Nord și Eforie Sud dar și că „o să ajungeți pe lună cu ele, sunt 6 niveluri”, în condițiile în care viitorul ansamblu se învecinează cu locuințe unifamiliale. Proiectul a fost contestat și de asociația civică din comună, Pro Apahida, constituită ca să vegheze ca localitatea de lângă Cluj-Napoca să nu se dezvolte precum comuna Florești, cu blocuri între case, ci să își păstreze caracterul rural și vatra satului.
Proiectanții, Ateliar RVD, au mai fost cu acest proiect la urbanism la județ, tot fără succes. De această dată au fost sfătuiți să taie din niveluri și să revină cu o variantă mai bună a proiectului, cu studii care să arate dacă rețelele tehnico-edilitare sau străzile suportă încărcarea propusă prin proiect. De altfel, acest proiect botezat în trecut „Centrum Apahida” e inițiat din 2008, a revenit în atenția publică în 2015 și e contestat de vecinii de la case care au bombardat Primăria comunei cu petiții.
Arhitectul Rareș Drăgan de la Atelier RVD a încercat, din nou, la prima ședință a noii comisii de urbanism a județului să îi convingă pe oficialii Consiliului Județean să avizeze proiectul ansamblului mix (locuințe și comerț) propus în centrul comunei Apahida, pe strada Libertății nr. 233 – 237, Eroii Pascu nr. 26 – 30, vizavi de biserică, prin restructurarea unei zone de peste 1,2 hectare.
El a arătat că s-a propus o legătură pietonală între acest viitor ansamblu de locuințe și gara pentru trenul metropolitan propusă în Apahida, a arătat pe planșe care va fi volumetria ansamblului. El a mai spus că pe 1000 de mp suplimentari (teren concesionat al Primăriei) se propune și o cresă publică care a fost reamplasată în cadrul proiectului și care ar putea fi realizată de investitori.
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care a condus ședința de urbanism de la Județ din 23 aprilie când a fost rediscutat proiectul, a arătat că, din imaginile prezentate, ansamblul arată ca hotelurile de la Eforie Sud sau Eforie Nord și că „o să ajungeți pe lună cu ele, sunt 6 niveluri”.
Arhitectul Rareș Drăgan a arătat că acest proiect este primul care aplică prevederile din noul PUG al comunei care prevăd restructurarea zonei de case de pe strada Libertății în ideea în care această arteră va fi lărgită și va deveni un adevărat bulevard. El a mai spus că viitoarele blocuri respectă o distanță egală cu înălțimea față de zonele de case, așa cum se prevede și în noul PUG al comunei.
Arhitectul Radu Spânu din comisie s-a interesat asupra etajelor retrase și a spus că ele n-ar trebui să existe. Drăgan a explicat că e un fel de compensare pentru ca investitorii să poată genera o creșă publică în comună, dar și spații publice prin respectivul proiect imobiliar. În acest fel, a arătat proiectantul de la Atelier RVD, se crează un nou centru al comunei și o siluetă pentru bulevardul Libertății.
Arhitectul Octav Olănescu, din comisie, a arătat că în zona ansamblului există locuințe individuale cu biserică într-o poziție dominantă, peisaj rural specific vetrei satului și a opinat că zona e una identitară pentru localitate care ar trebui să rămână așa. El a spus că nu susține transformarea străzii Libertății într-un bulevard.
În discuție a intervenit și Marius Corîci de la Asociația Pro Apahida, constituită să apere comuna de blocuri între case și de dezvoltări haotice ca în comuna Florești, localitate aflată tot lângă Cluj-Napoca, dar în vest. Apahida este situată la est de Cluj-Napoca. Corîci a arătat că în noul PUG al comunei pregătit tot de cei de la Atelier RVD există multe zone de blocuri și că investitorii ar trebui să se ducă în respectivele zone să construiască, dacă își doresc blocuri. „Ne dorim o comună rurală cu case P plus 2 așa cum sunt și în prezent în zona proiectului”, a spus el.
Drăgan i-a replicat că în Apahida nu există nici spații verzi, nici creșe sau grădinițe și că doar prin astfel de negocieri urbanistice și proiecte ele se pot genera.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a spus că încă nu se poate pronunța asupra proiectului. Tișe a afirmat și el că în forma propusă respectivul proiect nu poate fi avizat. „Pe strada Libertății sunt imobile cu parter, trei etaje, unele și cu mansardă. Cred că și proiectul dumneavostră ar trebuie să fie cu imobile cu maxim 4 etaje”, a spus Salanță. „Căutați altă soluție să recuperați spațiile utile pe care le pierdeți”, a recomandat și Tișe. Acesta a mai spus că trebuie luate în calcul și dorințele locuitorilor din comună care trebuie îmbinate cu interesele imobiliare ale investitorilor și trebuie găsită forumula optimă pentru ca proiectul să fie avizat.
Proiectanții de la RVD au mai primit ca temă să realizeze un studiu de trafic care să spună dacă rețeaua de străzi din comună mai suportă o astfel de încărcare sau un studiu care să spună dacă rețelele de apă și canalizare sau cele electrice fac față respectivei dezvoltări imobiliare.
Din 2008 se intenționează construirea de blocuri pe cele 1,2 hectare de pe strada Libertății – Eroi Pascu din comuna Apahida. Proiectul a revenit în atenția publică în 2015-2016 când s-a solicitat actualizarea documentațiilor de urbanism, însă a fost contestat de riveranii de la casele de pe starda Eroi Pacu, învecinată cu proiectul ansamblului imobiliar.
(proiectul Centrum Apahida propus pe starda Libertății, simulare din 2015-2016, sursa ziarapahida.ro)
Prin noul proiect făcut de RVD, pe terenul de peste 1,2 hectare se propun 5 corpuri de clădire cu 6 niveluri, comerț la parter și un număr total de 185 de apartamente.
Beneficiarul proiectului este RS Trade (cu obiect de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară) detinută de Simion Olimpiu Rusu. Acesta era beneficiar al proiectului imobiliar și în 2008. El mai deține și alte societăți de dezvoltări imobiliare, unele inactive .
Un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Acțiune de amploare a polițiștilor într-un oraș din Cluj în această dimineață, zeci de polițiști, dar și angajați de la DSV, de la Imigrări, Finanțe și Evidența Populației
oct. 09, 2024 0
-
“Planul B” pentru proiectul de un miliard de euro al hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești din Cluj: o asociere cu giganții EdF și Itochu, care are afaceri cât un sfert din PIB-ul României
oct. 09, 2024 0
Bună ziua as vrea sa sesizez faptul că se construiește haotic in Apahida toți cetățenii comunei ar trebui să dea in judecata primăria din Apahida