Închide

Luna din biserică nu mai poate fi vizitată „din cauza unor probleme”

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 29, 2018 0 549

Uriașa instalație luminoasă care imită Luna, agățată în Biserica Piariștilor din centrul Clujului ca parte dintr-un proiect mai amplu și care a atras până acum o mulțime de vizitatri, nu mai poate fi admirată.

„Temporar, începând de mâine (vineri, 30 noiembrie), din cauza unor probleme, luna nu va mai primi vizitatori. Vă mulțumim pentru înțelegere și vom reveni cât de curând posibil cu vești. Între timp, nu uitați de celelalte instalații, care pot fi vizitate în mod normal, cum v-am obișnuit deja din 16 noiembrie”, anunță organizatorii Lights On Romania, fără a da însă mai multe detalii.

„Museum of the moon” e o lucrare a artistului britanic Luke Jerram, ce măsoară șapte metri în diamentru și prezintă trăsături în detaliu ale satelitului natural al Pământului, așa cum apar acestea în imagistica obținută de NASA. Astfel, fiecare centimetru al lunii agățate în Biserica Piariștilor reprezintă cinci kilometri ai lunii.

Instalația luminoasă din biserică face parte dintr-un festival, Lights On Romania, care include astfel de instalații și în alte puncte din Cluj. Aceste opere de artă sunt creațiile unor artiști români și străini de anvergură sau sunt închiriate și aduse în premieră la Cluj-Napoca, fie realizate special pentru acest eveniment. De exemplu în Cluj găsiți în aceste zile lucrarea artistului rus Leonid Tishkov „Private Moon”, “Red Sun” și “Fallen Star” – instalații omagiale dedicate artistului suprarealist belgian Rene Magritte; “Endless Light Column”, inspirată de Coloana Fără de Sfârșit (Infinitului) a lui Constantin Brâncuși; “The Tree of Light” – un copac al cărui trunchi este mereu iluminat, dar a cărui coroană se aprinde doar atunci când oamenii pedalează bicicletele din preajmă. De asemenea din circuitul care leagă aceste lucrări în Cluj fac parte opere ale unor artiști locali emergenți precum Silviu Ciora (“Tunelul”), Diana Buga (“Spectrum” și “Subtle Light”), Anca Stătică (“Traces”) și Adi Bălan (“Mi-e dor de tine”). Circuitul are loc pe parcursul a 45 de zile, din 16 noiembrie până în 31 decembrie. Instalația din biserică, însă, e găzduită doar până în 14 decembrie și e singura din întreg circuitul cu reguli stricte de vizitare, având în vedere locul în care e amplasată. De exemplu, în timpul liturghiei accesul în biserică e permis doar în scopuri religioase iar accesul cu mâncare sau băutură este strict interzis.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu