Închide

Ludovic Orban și-a pus toată lumea în cap după declarațiile care vizează taxarea sectorului IT

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - iun. 02, 2019 0 579

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus sâmbătă la Mediaș președintele PNL, Ludovic Orban.

Declarația liderului PNL a stârnit un val de reacții negative, mai ales că facilitățile pentru ITiști au fost introduse în timpul guvernării din 2004. Grație măsurilor, industria s-a dezvoltat de la afacei de un sfert de miliard de dolari la 6 miliarde de dolari, în prezent. În plus, deși ar trebui să susțina industria IT ca măsura de dreapta, liderul PNL are un crez de stânga.

Scutirea IT-iștilor a fost introdusă în 2004, de către Guvernul Adrian Năstase pentru a stimula dezvoltarea industriei. Lucru care s-a și reușit.

Ministrul de Finanțe Alexandru Petrescu l-a catalogat pe Orban drept iresponsabil. Scutirea de impozitare a veniturilor specialiștilor în IT ( a cărei plajă de aplicabilitate s-a lărgit din decembrie 2017 la inițiativa PSD, de la 75000 de It-isti la 100.000) reprezenta un mecanism dovedit benefic pentru economie, care poate fi rezumat astfel: Cifra de afaceri a industriei estimată pentru 2019 este de peste 5 mld Euro, aproape 6% contribuție la PIB. Din 2013 până astăzi, dimensiunea pieței s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 mld Euro – la 5 mld Euro). Contribuți în PIB a industriei a evoluat de la 0.5% în 2003 la aproape 6% astăzi”, a scris Petrescu pe Facebook.

Traian Băsescu a scris chiar că Orban se transformă în noul Dragnea care se credea atotștiutor și nu i-a folosit acest lucru decât la decădere.

De la Cluj, liderul PSD, Horia Nasra îl invită pe Orban să nu mai declare nimic public ca să iși salveze pielea. “În urmă cu șaisprezece – șaptesprezece ani, industria IT din România avea sub de 10.000 de angajați. Astăzi, sunt de cel puțin zece ori mai mulți angajați, industria IT producând anual cinci – șase miliarde de euro. Fără îndoială că facilitățile fiscale acordate în ultimii ani IT-ului au avut rolul lor în dezvoltarea industriei viitorului, care face parte din rândul industriilor creative şi care în ultimii trei – patru ani a ajuns să aibă o contribuţie în produsul intern brut la concurență cu agricultura! Practic facilitățile fiscale din IT au fost atât în avantajul angajaților cât şi în cel al angajatorilor. Prin urmare, dacă domnul Orban nu înțelege importanța industriei IT și a facilităților acordate, îi sugerez să se abțină de la comentarii. Tăcerea salvează parțial ignoranța”, a scris Nasra pe Facebook.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare