Lucrările controversate de decontaminare a Autostrăzii Transilvania, un contract de peste 85 de milioane lei, recepționate
ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - aug. 14, 2024 0 124
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat, miercuri, recepţia lucrărilor necesare tratării solului contaminat de pe traseul Autostrăzii Transilvania, din judeţul Cluj, potrivit Agerpres.
De lucrări s-a ocupat Asocierea Oil Depol Service – Ecomed Eastern Europe – Servicii Ecologice în baza unui contract de peste 85 de milioane lei, după cum arăta media locală.
În baza acestui contract, antreprenorul a tratat şi a eliminat solul contaminat cu hexaclorciclohexan (HCH) şi mercur (Hg), rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Braşov – Cluj – Borş, sector 2B, care a fost depozitat ani de zile în depozitul temporar din localitatea Faţa Dealului, comuna Moldoveneşti, judeţul Cluj.
”Proiectul tehnic prevede decontaminarea unei cantități de 65.774,85 tone sol cu conținut de HCH și Hg. În perioada următoare vor începe lucrările necesare decontaminării solului depozitat. Pentru decontaminarea solului din depozitul menționat sunt prevăzute următoarele activități: excavare sol contaminat, evacuare levigat, transport, sortare, spălare, desorbție termică, epurare levigat și ape uzate, incinerare reziduuri”, arata CNAIR.
La 11 ianuarie 2021, CNAIR a publicat în SEAP procedura de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului având ca obiect: „Tratarea şi eliminarea deşeurilor constituite din solul contaminat cu hexaclorciclohexan (HCH) şi mercur (Hg) rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Braşov – Cluj- Borş, secţiunea 2B, km 10+500 şi depozitat în depozitul temporar de deşeuri periculoase de la Fata Dealului, com. Moldoveneşti, jud. Cluj”.
La 4 noiembrie 2022, compania de drumuri a avizat proiectul tehnic necesar tratării şi eliminării deşeurilor din solul contaminat. Reprezentanţii CNAIR precizau că instalaţiile necesare realizării activităţii de decontaminare a solului deţin autorizaţiile integrate de mediu/autorizaţiile de mediu pentru desfăşurarea activităţilor în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Conform sursei citate, pentru decontaminarea solului din depozitul menţionat au fost prevăzute activităţile: excavare sol contaminat, evacuare levigat, transport, sortare, spălare, desorbţie termică; epurare levigat şi ape uzate, incinerare reziduri
Valoarea afacerii a fost de 80 milioane lei, fără TVA. Patronii firmei, constănțenii Dănuț Florescu și Radu Merlă fac parte din cercul de apropiați ai lui Radu Mazăre, fostul primar din Constanța condamnat penal pentru corupție, arata Gazeta de Bistrița. Atribuirea contractului nu a fost lipsită de controverse.
sursă foto: Facebook