Închide

Lucrări de artă ale doi supraviețuitori ai holocaustului, într-o expoziție la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - oct. 05, 2022 0 189

Lucrări de artă ale doi supraviețuitori ai holocaustului, într-o expoziție la Cluj.

E vorba de doi supraviețuitori ai lagărului de la Moghilev – Ernő Klein Și Rózsa Gottlieb.

România marchează din 2004 Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, în memoria miilor de cetățeni români de naționalitate evreiască, deportați în Transnistria din 9 octombrie 1941. În acest an, Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează o expoziție care evocă viața și opera a doi supraviețuitori ai lagărului de la Moghilev Podolski. Expoziția ”Între lagăr și artă” aduce în prim plan un artist al lemnului, intarsierul Ernő Klein, și o artistă a culorii, pictorița Rózsa Gottlieb. Primul provine dintr-o familie de meșteșugari, a doua – dintr-un mediu de intelectuali evrei, iar viețile acestora s-au intersectat în perioada cruntă a deportării, ”devenind un remarcabil exemplu de solidaritate și de eroism” după cum arată curatorii expoziției. ”Într-un mediu ostil și inuman, copilul lui Ernő Klein, Andrei, născut în lagăr, a supraviețuit și cu ajutorul tinerei Rózsa Gottlieb care, având și ea o fetiță de câteva luni în momentul deportării, l-a alăptat pe noul născut, atunci când a fost nevoie”.

Membrii familiilor Klein și Gottlieb s-au numărat printre cei norocoși: ei s-au întors acasă, unde au muncit din greu, devenind cetățeni de folos ai României de după cel de-al doilea Război Mondial, lăsând moștenire, fiecare în parte, o operă meșteșugărească și artistică care vorbește despre talent, sensibilitate și aspirație spre frumos.

Pe lângă foarte importantele documente și artefacte personale, legate de perioada deportării, expoziția prezintă picturi, desene realizate de Rózsa Gottlieb și piese decorate prin tehnica intarsiei, executate de Ernő Klein. Majoritatea pieselor din această ultimă categorie au fost recent donate Muzeului Etnografic al Transilvaniei de către Andrei Klein, copilul de odinioară, născut în lagărul de la Moghilev Podolski. Expoziția va fi vernisată la Palatul Reduta, în 9 octombrie la ora 17 și va fi deschisă până în 6 noiembrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu