Închide

Licitație de 3 milioane de euro pentru mica promenadă de la Teatrul Național din Cluj

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - mart. 13, 2020 1 248

Lucrările de modernizare a scuarului Teatrului și Operei Naționale din Cluj au fost scoase la licitație de Primărie pentru aproape 3 milioane de euro (peste 13,5 milioane lei). Data limită pentru depunerea ofertelor este 6 aprilie iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut. Lucrările efective ar urma să dureze un an.

Potrivit Primăriei, scuarul Ștefan Cel Mare are 12.384 mp din care suprafaţă de spaţiu verde 6219 mp, suprafaţă alei 1688 mp, suprafaţă pavele 189 mp, iar restul de suprafaţă cuprinde parcări amenajate, alei betonate şi asfaltate. Proiectul de modernizare implică eliminarea arborilor şi arbuştilor degradaţi şi a celor fără valoare estetică şi înlocuirea lor cu noi arbori şi arbuşti, gazonare şi plantare de noi specii de plante, modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru maşinile de intervenţie, realizarea de accese pietonale şi pentru biciclete, modernizarea instalației de iluminat cu niște corpuri de iluminat cu proiectoare sau montarea unui sistem de irigaţii automatizat.

Contractul pentru modernizarea zonei a fost scos deja la licitație de către Primăria Cluj, fiind estimat la peste 13,5 milioane lei (aproape 3 milioane de euro). Licitația urmează să se deruleze în luna aprilie, data de 6 fiind termenul limită pentru depunerea ofertelor.

Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut.

Arhitectul Szabolcs Guttmann, implicat în proiect pe partea de proiectare spunea că parcul se va civiliza și că va fi mai bine organizat în așa fel încât în mijlocul său să fie păstrată o suprafață unde să se poată monta eventuale spectacole în aer liber. Zona cu aparate de joacă va fi scoasă din centrul parcului și va primi o alveolă specială, se va păstra zona pentru aprovizionarea auto a Teatrului și Operei, plus o linie de parcări destinată celor două instituții, între clădire și parc.

„Asfaltul va fi înlocuit cu pavaje cu piatră, se vor face corecții de arbori și toaletări care să pună în evidență casa în care funcționează Tatrul și Opera Națională iar pe lateralele zonei va fi plantată o perdea de vegetație mai înaltă. Bicicliștii vor avea și ei un traseu de trecere”, mai explica Guttmann.

Părculețul din zona Teatrului și Operei Naționale a fost amenajat încă din anul 1885, iar locuitorii Clujului îl cunoșteau sub numele de Mica Promenadă. Zona a tot fost rebotezată de atunci.

Un comentariu

  1. O reabilitare a parcului de la Teatrul national ar merita să includă vegetație sau chiar garduri antifonice pe laterale, să creeze o oază de liniște si aer față de străzile laterale. S-ar putea inchide străduța dintre parc si cladirea roșie si unificat spațiul cu clădirea, extins parcul. Ar merita aici putină presiune, dacă primăria vrea efecte vizibile. Oricum e parcare in piata cipariu, nu merita pentru 10 masini care parchează pe stradă să ratăm o șansă să mărim parcul.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.