Închide

LECTIA DIASPOREI. Vot în Danemarca, pe drumuri 260 km, cu mama și băiețelul: „Nu concepeam să nu votez, ar fi fost ca și cum aș spune că nu îmi pasă de România”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 17, 2014 0 275

 

În 16 noiembrie, Ancuța Tarța, o româncă cu titlu de PhD plecată din Cluj și instalată în Danemarca, a făcut un drum de 260 km, cu mașina. Cu tot cu mama și băiețelul de câteva luni. Diaspora a votat.

“Locuim în Danemarca, unde sunt două secții de votare. Stăm la aproximativ 130 de km de cea mai apropiată, cea din Ikast. Am mers împreună cu mama, care e în vizită aici, și cu bebe, fiindcă soțul meu a trebuit să lucreze weekend-ul ăsta și nu am avut cu cine să îl las. Oricum, nu concepeam să nu votez, ar fi fost ca și cum aș spune că nu îmi pasă de România. Am acolo rude, prieteni, părinții mei sunt acolo, și poate o să mă întorc și eu”, spune pentru Actualdecluj.ro Ancuța Tarța, PhD în Media și Comunicare la University of Copenhagen.

Românii din Danemarca au fost dintre cei „norocoși” în ceea ce privește statul la coadă: o medie de așteptare la coadă de “numai” o oră jumătate. Chiar și-așa, “trupa” de vot din trei generații a Ancuței Tarța a avut totuși o altfel de provocare: un drumul dus-întors până la secția de votare de 260 km (130+130), cu mașina. “Mai știu încă o familie de români de aici care au mers și ei tot cu mașina și cu fetița de 8 luni. A fost ok, doar că plouă și bate vântul foarte tare aici. Era multă lume, deși mi-ar fi greu să aproximez câți am fost. Așteptarea am înțeles că era undeva la o oră și jumătate, în jurul prânzului. Majoritatea erau tineri, destul de mulți cu copii. De altfel, cei cu copii mici am reușit să votăm un pic mai repede, nu a trebui să stăm la coadă. Când am fost noi funcționau toate cele 7 cabine, părea ok organizarea și oamenii destul de relaxați, din moment ce îi lăsau pe cei cu copii să intre mai în față”, povestește tânăra mămică.

Ancuța a urmărit și mișcările de stradă din Cluj și din țară, pornite din soliaritate cu diaspora. Cum s-au văzut ele de afară? Și/Și: a impresionat mobilizarea, a dezamăgit conotația politică pe care au primit-o pe alocuri protestele. “Nu mă așteptam să văd lumea în strada, am fost plăcut surprinsă… Acum, eu ințial l-am înteles ca pe un protest de solidaritate cu diaspora și dreptul nostru de vot… dar apoi am văzut că s-a transformat în anti-Ponta, pro Johannis. Mi-ar fi plăcut să rămână unul de solidaritate. Mi se pare că mesajele electorale pro și conta au bătut taman în direcția opusă”, constată Ancuța.

 

 

 

 

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu