Închide

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Supraviețuitorului de Cancer: Sistemul de sănătate are nevoie de o reformă consistentă, de o schimbare de abordare, care să pună pacientul în centrul atenției

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - iun. 04, 2022 0 99

Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o „reformă consistentă” și de o schimbare de abordare, care să pună pacientul în centrul atenției, afirmă președintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis sâmbătă în cadrul Conferinței Naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Duminică se va sărbători pentru prima dată Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, stabilită prin lege în prima duminică a lunii iunie.

„Celebrarea pentru prima dată în România a Zilei Supraviețuitorului de Cancer se datorează, într-o mare măsură, eforturilor societății civile, și implicit dumneavoastră, Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Am decis astfel să confer Înaltul Patronaj ediției din acest an a Conferinței Naționale în semn de recunoaștere a acțiunilor pe care le-ați derulat pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților” se arată în mesajul președintelui, prezentat de Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică.

Șeful statului a mai arătat că bolnavii de cancer au de suferit, pe lângă boală, și din cauza „politicilor fragmenare” din domeniu și afirmă că sistemul de sănătate trebuie reformat, pentru a pune pacientul în centrul actului medical.

„Am susținut în numeroase rânduri că sistemul de sănătate are nevoie de o reformă consistentă și de o schimbare de paradigmă care asumă în mod real pacientul în centrul abordării.

Povara cancerului este, din păcate, și o consecință a lipsei unei viziuni unitare pe termen lung, a superficialității investițiilor și a unor politici fragmentare. Aceste probleme, care trenează de decenii, nu se rezolvă de la sine, ele au nevoie de angajament susținut din partea tuturor celor care au responsabilități în acest domeniu”, a mai spus Klaus Iohannis, adăugând că s-au făcut și progrese în lupta împotriva acestei boli.

‚Mă bucur să constat că, în ultima perioadă, România a făcut progrese importante în lupta împotriva cancerului, asumând prin lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului o viziune unitară pentru îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament și recuperarea decalajelor în îngrijirea pacientului.

În aceste zile, seria de evenimente derulate sub umbrela Zilei Supraviețuitorului de Cancer completează o gamă de inițiative care urmăresc să diminueze presiunea acestei maladii asupra sistemului sanitar și să contribuie la crearea unei societăți mai sănătoase.

Rolul societății civile este unul extrem de important în succesul acestui demers, iar organizarea Conferinței reprezintă un exemplu al sprijinului reciproc, al acțiunii solidare și al consensului în jurul unor obiective care ne unesc. Este esențial ca astfel de bune practici să fie extinse și replicate, întrucât promovarea lor conduce, în mod sigur, la îmbunătățirea rezultatelor.

Schimbarea reală este generată de oameni și cred că experiența de viață și puterea de a merge mai departe a supraviețuitorilor de cancer reprezintă modele de inspirație pentru noi toți”, se mai arată în mesajul președintelui.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu