Închide

Kaufland atacă proiectul metroului și cere Primăriei să mute organizarea de șantier din Florești de pe terenul de 2,9 hectare unde a inițiat construirea unui centru comercial

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 14, 2022 0 5550

Kaufland România este pregătită să meargă în instanță și să atace Hotărârea 719/22 noiembrie 2021 a Consiliului Local prin care a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru proiectul metroului Florești – Cluj-Napoca. Într-o primă etapă societatea a cerut (printr-o plângere prealabilă) municipalității să revoce această hotărâre în parte, adică să mute organizarea de șantier pentru metrou prevăzută pe terenul de 2,9 hectare deținut de societate pe străzile Eroilor – Cetății 101-103 din Florești (în incinta fostei ferme de pui Amareto), invocând excesul de putere al autorităților locale dar și afectarea dreptului de proprietate, mai ales că potrivit noilor reglementări urbanistice necesare metroului se schimbă încadrarea lui iar societatea nu mai poate construi centrul comercial pe care îl avea în plan, obicetiv acceptat de autoritățile locale și cerut de floreșteni.

 

Plangerea prealabilă este supusă atenției Consiliului Local la ședința din 18 ianuarie. Direcția Juridică a Primăriei dar și Direcția Tehnică recomandă consilierilor să respingă plângerea, argumentând că aceasta este neîntemeiată, arătând că societatea a fost informată asupra demersurilor pentru metrou dar și că specialiștii au analizat mai multe soluții și variante pentru organizarea de șantier și au ales-o pe cea mai optimă, adică cea care ocupă terenul dețintut de Kaufland.

Societatea e reprezentată de casa de avocatură Mușat și Asociații. Avocații arată în plângerea prealabilă că prin studiul de fezabilitate și proiectul metroului nu doar se prevede organizare de șantier pe terenul de 2,9 hectare al fostei ferme de pui Amareto cumpărat de Kaufland (cumpărat prin licitație publică cu aproximativ 6 milioane de euro în iulie 2020), dar se schimbă și încadrarea acestuia astfel că societatea nu mai poate pune în practică pe respectiva proprietate niciun fel de plan investițional.

(sursa: plângere prealabilă Kaufland – primariaclujnapoca.ro)

Mai mult, prin respectiva plângere, Kaufland indică autorităților soluții pentru mutarea amplasamentului organizării de șantier (despre care susține că sunt mult mai ieftine), tocmai pentru ca societatea să poată construi centrul comercial în comuna Florești, acceptat deja de autoritățile locale ca oportun și încurajat de cetățenii din comună.

(sursa: plângere prealabilă Kaufland – primariaclujnapoca.ro)

Planul Urbanistic Zonal pentru investiția dorită de Kaufland în comuna Florești a fost discutat la ședința online a comisiei de urbanism a Consiliului Județean din 21 octombrie. Prin proiect se dorește pe amplasamentul fostei ferme de pui de pe strazile Eroilor-Cetății, un teritoriu de peste 2,9 hectare ocupat în prezent de 16 construcții, construirea a două magazine de desfacere a produselor alimentare și non alimentare deservite de peste 400 de locuri de parcare la sol. Proiectanții au arătat că în 2020 când s-a cumpărat terenul și s-a pornit investiția nu exista niciun impediment pentru construirea centrului comercial. Mai mult, în discuție au intervenit și reprezentanți ai Kaufland care au confirmat că au fost înștințați recent că vor fi afectați de metrou și urmează să fie expropriați, însă au arătat că deja există certificate de urbanism și aviz de oportunitate pentru acest proiect al societății. Mai mult, aceștia au confirmat că și-au asumat și costuri de decontaminare a amaplasamentului. Specialiștii din comisie au recomandat atunci proiectanților să realizeze un studiu de trafic și să își coreleze investiția cu proiectele de infrastructură din zonă – metrou, ocolitoarea de sud sau proiectul Spitalului De urgență din Florești și să revină în comisie. În forma prezentată, proiectul nu a fost avizat.

În 14 octombrie 2021, la dezbaterea organizată la Primăria Cluj în cadrul procedurii de obținerea a avizului de mediu pentru proiectul preliminar al metroului Florești – Cluj-Napoca, cei de la Kaufland au arătat că au angajat costuri enorme privind decontaminarea celor pestre 180 de tone de azbest care sunt pe amplasament, costuri care nu apar în proiectul metroului. De asemenea, au ținut să spună că investiția lor se poate realiza, mai ales că proiectul metroului pe segmentul Florești este o etapă ulterioară și nu intră în prima fază susținută din fonduri europene. Mai mult, Traian Mureșan, reprezentant al Kaufland a semnalat că exproprierea amplasamentului pe care se dorește edificare centrului comercial al societății se va face pentru că e necesar unei organizări de șantier, o organizare de șantier care în prezent este o probabilitate. Șeful de proiect al metroului a spus atunci că orice modificare de soluție generează costuri pentru proiect și că nu se pot face modificări din această perspectivă. Acesta a mai spus în cadrul dezbaterii că estimează că organizarea de șantier de pe terenul Kaufland din Florești va fi activă începând din 2028.

foto: simulări proiect Kaufland Florești  SFS Exibit

Nici un comentariu

Scrie un comentariu