Închide

Juriul TIFF, impresionat de publicul de film de la Cluj. Vlad Ivanov despre selecţia de filme: „anul acesta e o competiţie puternică”

ActualitateFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - iun. 01, 2018 0 619

Un festival cu o competiţie puternică şi cu un public cinefil a cărui determinare de a consuma filme i-a impresionat şi pe invitaţii străini. Aşa descriu membrii juriului TIFF.17, pe scurt, experienţa festivalieră de la Cluj.

Cu două filme încă de văzut din agenda de competiție, „judecătorii” au vorbit azi despre munca şi distracţia de la Cluj.

Filmele din competiție transmit mesaje puternice și sunt „de o varietate fantastică”, spune scenarista Rebecca Lenkiewicz, fără să poată dezvălui prea multe elemente, înainte de anunțare câștigătorilor în gala de sâmbătă seara. „E o mare varietate de filme – unele sunt mai „dark”, altele mai ușoare, e o mare diversitate de personaje și de subiecte”, adaugă scenarista. „Am încercat să nu citesc înainte despre filme, aș vrea să le descopăr pe ecran. Eu lucrez cu filme, dar în primul rând îmi place să văd filme; când nu ştii dinainte multe despre un film, parcă ajungi altfel la sufletul său”, spune Stephane Foenkinos, director de casting, regizor și scenarist. Vlad Ivanov, unul dintre cei mai apreciați actori români ai momentului, e și el în acest an parte a juriului, deși organizatorii au încercat să îl aducă de mai mult timp între „judecători” (fără ca programul său să îi permită până la ediția de 2018). „Eu vin la TIFF de mai mulți ani și pot spune că în acest an e o competiție puternică. Juriul este uimitor. Sperăm să găsim câştigătorul corect al concursului. Noi discutăm despre ce ne-a plăcut, ce e bun, avem fiecare o părere, dar nu ne luptăm unul cu altul”, spune actorul despre procesul de jurizare. Pentru stabilirea filmului câştigător dintre cele 12 este nevoie de unanimitate. „Fiecare film e diferit, din punct de vedere stilistic, dar au și ceva în comun: sunt despre condiţia umană. Câteva dintre ele abordează teme legate de familie sau de politică, unele sunt despre lupte, e foarte interesant să primești informații din atâtea culturi, să vezi care sunt temele în atâtea locuri, de la America de Sud la Rusia”, menționează Lenkiewicz.

Întrebată despre ce elemente ar trebui să conțină un film pentru a ajunge să ia Trofeul, regizoarea Agnes Kocsis a amintit câteva lucruri pe care, în general, cineaștii ar trebui să le aibă în vedere. „Eu cred că toți regizorii ar trebui să se întrebe de ce fac un anumit film. De ce e important pentru tine? Asta e vizibil într-un film. Nu e de ajuns să ai o poveste bună, trebuie să aduci și ceva nou, o felie inedită, o perspectivă diferită, un punct de vedere diferit”, consideră regizoarea.

Experienţa TIFF

„Eu sunt pentru prima oară la TIFF, am văzut doar filmele din competiție, ceea ce e minunat, nu avem destule filme românești în Marea Britanie sau, de fapt, europene. Aici e o mare varietate”, subliniază Rebecca. „Am admirat filmele și actorii români de multă vreme. Sunt unele filme co-producții cu Franța, așa că și datorită acestui lucru avem acces la ele, în Paris avem cinematografe unde putem vedea astfel de filme. Să fiu la Cluj e ca un vis, e un oraș frumos, mi-am și prezentat filmul aici și răspunsul publicului e minunat. Îl prezint de opt luni, deci pot să îmi dau seama destul de bine. Oamenii iubesc filmele aici”, a spus Stephane Foenkinos. „E un juriu grozav, ne și distrăm. Mă impresionează câtă lume merge la filme, sala e mereu plină. În ziua cu deschiderea a fost furtună înainte de proiecţie şi, cu toate astea, piaţa era plină”, a amintit şi Agnes Kocsis.

„Eu vin de ceva ani la Cluj la festival şi de fiecare dată e diferit. Am apucat să văd şi nişte filme în afara competiţiei şi pot să spun că unele sunt foarte emoţionante. Actorii din cadrul 10 pentru Film ne-au transmis o energie foarte bună, întâlnirile de la TIFF Lounge adună lume care chiar vrea să afle lucruri despre filme”, spune şi Vlad Ivanov. „E şi un public foarte tânăr aici, ceea ce nu cred că s-ar întâmpla la Londra, poate şi fiindcă acolo se întâmplă multe lucruri. Aici publicul tânăr vine la filme inteligente, la drame, nu doar la blockbustere”, a spus Rebecca Lenkiewicz.

Invitaţii din lumea filmului spun că festivalurile au meritul de a contribui la mersul industriei. „Un astfel de festival aduce oameni laolaltă, se nasc cooperări pentru filme, ceea ce e vital pentru industrie”, spune Rebecca Lenkiewicz. „Şi eu am întâlnit actori, regizori în festivaluri. Felicit echipa de aici pentru ceea ce reuşeşte să facă, cu un program foarte complex. S-au ocupat foarte frumos de noi”, a completat Stephane Foenkinos.

Cine sunt juraţii

Stephane Foenkinos este director de casting, a lucrat la peste 60 de lungmetraje si a colaborat cu numerosi regizori de-a lungul carierei sale, printre care Godard si Woody Allen. In ultimii ani si-a indreptat atentia si catre activitatea de regizor si scenarist. Delicacy (2011), a fost nominalizat la doua premii César si lansat in 35 de tari. In 2017 si-au lansat cel de-al doilea film, Gelozia, proiectat anul acesta la TIFF.

Regizorul Dagur Kari a debutat in 2003 cu Noi Albinosul. Filmul a primit peste 20 de premii la festivaluri din intreaga lume si a fost lansat in peste 30 de tari. Cel de-al doilea film al sau, Dark Horse, a fost selectat in sectiunea Un Certain Regard in cadrul festivalului de la Cannes in 2005. Cel mai recent, Un munte de virginitate, a fost selectat in selectia oficiala a Berlinalei in 2015. A primit trei premii importante la Festivalul de Film de la Tribeca (Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor) si a castigat douasprezece alte premii la alte festivaluri internationale.

Rebecca Lenkiewicz a scris scenariul filmului Ida (Cel mai bun film la premiile Academiei Europene de Film si Oscarul pentru Cel mai bun film strain in 2015) impreuna cu regizonul acestuia, Pawel Pawlikowski. Doua dintre filmele pentru care a fost coscenarista, Nesupunere si Lumina de dupa, pot fi vazute la TIFF 2018!

Vlad Ivanov a terminat recent filmarile pentru rolul principal Victor Ganz in filmul Hier, noua pelicula a regizorului maghiar Balint Keneyres. A avut roluri in trei dintre filmele prezente in cadrul Festivalului de la Cannes in 2016: Toni Erdmann, regizat de Maren Ade, Bacalaureat (Cristian Mungiu) si Caini (Bogdan Mirica).

Regizoarea Agnes Kocsis o obtinut premiul al treilea al competitiei Cinéfondation de la Cannes cu scurtmetrajul The VirusFresh Air, primul ei lungmetraj, a fost selectat la aceeasi editie a festivalului in sectiunea Saptamana Internationala a Criticii. Al doilea ei lungmetraj, Adrienn Pál, a avut premiera in mai 2010 in cadrul sectiunii Un Certain Regard a festivalului de la Cannes, obtinand premiul FIPRESCI.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.