Închide

Judecătorul Cristi Danileț și Asociația VedemJust critică ordinul de ministru care schimbă modalitatea de furnizare a actelor medicale ale unui decedat: ”Limitează ilegal situațiile de aplicare și drepturile unor categorii de rude”

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 30, 2023 0 80

Judecătorul Cristi Danileț și Asociația VedemJust critică ordinul de ministru care schimbă modalitatea de furnizare a actelor medicale ale unui decedat: ”Limitează ilegal situațiile de aplicare și drepturile unor categorii de rude”, se arată într-un material al asociației.

”Când un pacient moare în spital, informațiile despre el sunt date numai persoanei desemnate de acesta. Dacă nu apucase să o indice, urmașii pot să ceară aceste date medicale. Acest drept a fost recent prevăzut într-o modificare a legii din luna martie, prezentată de VeDem Just. Ca să se aplice legea, ar fi trebuit să apară un ordin de ministru cu normele metodologice corespunzătoare. Acesta a fost publicat vineri, dar limitează ilegal situațiile de aplicare și drepturile unor categorii de rude. VeDem Just a făcut o analiză a acestui Ordin și solicită îndreptarea lui urgentă pentru a face legea pe deplin aplicabilă”, anunță VedemJust.
Asociația arată că s-a pus problema ce se întâmplă dacă pacientul nu poate sau nu apucă să își dea consimțământul de furnizare a datelor sale (este adus la spital în stare gravă, sedat, intubat, inconștient, hipoacuzic etc) și între timp decedează – cine are acces la datele sale medicale?

”Răspunsul se află în modificările aduse în luna martie prin OUG nr. 6/2023: cele șase tipuri de informații de mai sus pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane, în ordinea de mai jos: a) soțului supraviețuitor; b) descendenților; c) ascendenților/tutorilor; d) rudelor în line colaterală până la al patrulea grad inclusiv. Legea arată însă că situațiile în care pacientul nu își poate exprima consimțământul și modelul declarației pe care o vor complete urmașii săi când solicită informațiile medicale vor fi arătate în Normele metodologice”, arată asociația, conform g4media.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare