Închide

Judecătoare de la Cluj, ajunge președinte la Uniunea Națională a Judecătorilor

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 19, 2015 1 1174

O clujeancă e noul președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor.

După expirarea mandatelor foștilor membri ai Consiliului Director al Uniunii Naționale a Judecătorilor, aceasta are conducere nouă, după alegerile din 17 august. Președinte a fost ales Dana Gârbovan, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, în vreme ce vicepreședinte e Ioan Ilieș Neamț, magistrat la Judecătoria Baia Mare.

Componenta Consiliului Director este completată de judecătorii Simona Neacșu, Iulia Craiu,  Laura Toma, Marius Motolea și Alin Vasonan.

danagarbovan

Sub noua conducere, UNPR va acționa cu precădere pe trei paliere de lucru: independenta sistemului de justiție, eficacitatea și calitatea activității judiciare și responsabilizarea actorilor sistemului de justiție, spune Gârbovan. iată ce-și propune: „În ceea ce privește independența sistemului de justiție, Uniunea Judecătorilor va continua să ia poziție ori de câte ori independenta sistemului de justiție în ansamblul său, sau a oricărui judecător, este amenințată ori risca să fie amenințată de influențe nepermise din afară sau din interiorul sistemului de justiție. Eficacitatea și calitatea actului de justiție depind de un complex de factori, din acest motiv Uniunea Judecătorilor va propune și promova soluții concrete pentru îmbunătățirea actului de justiție. Printre aceste soluții se afla promovarea unui sistem de evaluare efectivă a magistraților,  simplificarea procedurilor judiciare și soluții pentru degrevarea instanțelor, stabilirea unor standarde de calitate în actul de justiție, popularizarea bunelor practici naționale și internaționale și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale judecătorilor. Nu în ultimul rând, Uniunea Judecătorilor va organiza conferințe și seminarii pe probleme practice ivite în activitatea de judecată”. În plus, adaugă aceasta, responsabilizarea actorilor care participa la realizarea actului de justiție este un obiectiv asupra căruia Uniunea Judecătorilor se va apleca cu deosebită atenție. „În acest sens, UNJR va semnala și va lua atitudine constant față de derapajele apărute în sistem de justiție. Totodată, având în vedere rolul jucat de către Consiliul Superior al Magistraturii în sistemul judiciar românesc, Uniunea va lua poziție ori de câte ori acest organism nu își va exercita rolul său constituțional și legal”, arată Gârbovan.

Gârbovan e judecător la secția civilă a Curții de APel Cluj din noiembrie 2008, iar până atunci a fost magistrat al Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea și judecător stagiar la Zalău. Are un master la facultatea de Drept a universității din Oradea, absolvit în 2005, și a absolvit Institutul Național de Magistratură în 2001. E licențiată în științe juridice din 2000.
A mai fost președinte al UNJR între iulie 2007 și iulie 2010.

Scrie un comentariu