„Ce mi s-a întâmplat mie când eram student: profesorul ne ținea prelegeri, dar apoi mergeam să citesc cărți despre cele prezentate. Pentru că un profesor vorbește o oră și ceva, dar informațiile sunt mult mai extinse. Deci trebuie să preiei inițiativa, nu să aștepți să ți se livreze informații. Iar acest lucru este cu atât mai important acum, când avem aceste mașini”, comentează Jean-Marie Lehn în cadrul interviului, arătând spre telefonul mobil.

Jean-Marie Lehn este laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1987), premiu obținut alături de alți doi cercetători, Donald J. Cram și Charles J. Pedersen, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor, fiind întemeietor al domeniului știut drept chimie supramoleculară. Este „domeniul relațiilor intermoleculare, un fel de sociologie moleculară, în care interacțiunile definesc comportamentul populațiilor de molecule”, după cum explica el în discursul de acceptare a titlului de Doctor Honoris Cauza pe care, pe 11 aprilie, l-a primit din partea Universității de Vest din Timișoara.

  • Acum în vârstă de 83 de ani, Jean-Marie Lehn își continuă activitățile științifice și lucrul cu doctoranzii, activități pe care le-a dezvoltat în diverse zone ale chimiei după ce, pentru munca de cercetare depusă în tinerețe, a devenit, în 1987, laureat al premiului Nobel.

Citește interviul integral pe Edupedu.ro

sursă foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Marie_Lehn#/media/File:Jean-Marie_Lehn_par_Claude_Truong-Ngoc_octobre_2018.jpg