Închide

IT-iștii din Cluj s-au adunat la FSEGA ca să mai spună o dată că outsourcing-ul nu e competitiv. Soluția: bani + cercetare. Plus antreprenoriat

EconomieITTop News by Actual de Cluj - mart. 30, 2017 0 1382

Inovație, inovație, inovație – e mantra pe care o tot auziți în sectorul-vedetă al Clujului, Tehnologia Informației, un sector care își câștigă covârșitoarea majoritate a banilor din servicii de outsourcing. Acum acesta a devenit prea scump, oricum, susține președintele clusterului Cluj IT Stelian Brad. Soluția – dezvoltarea de produse proprii.

Câteva sute de specialiști în IT s-au adunat azi la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor de la UBB Cluj iar una dintre ideile adoptate aici e inovația. Nu e nimic nou în aceasta, în această industrie se aude de ani de zile, dar pe fondul creșterii constante a salariilor din IT inovația rămâne singura soluție ca firmele-vedetă ale Clujului să rămână pe val. „Sectorul IT din această regiune a ajuns la un punct de inflexiune în care modelele de afaceri simple, bazate pe servicii de outsourcing, se apropie de pragul limită al competitivității, ca urmare a creșterii costului cu forța de muncă”, spune Brad. „Soluția stă în inovare și în alinierea strategică a sectorului IT la câteva direcții de specializare, fundamentate pe elemente de proprietate intelectuală autohtonă”.

Una dintre soluțiile pentru această soluție e o colaborare mai strânsă între mediul de afaceri și cel de cercetare. „Printr-un efort susținut și bine articulat din partea tuturor actorilor implicați – companii, mediul de cercetare, administrație publică și comunitate – se pot dezvolta soluții și produse proprii competitive pe piețele globalizate”, adaugă el.

În plus, soluția la Cluj ar fi, spre deosebire de alte regiuni din Europa, încurajarea tinerilor să devină antreprenori, „în loc să caute un job bun la Siemens de exemplu, cum e în Germania”.

jumătate din joburile europene din industrie sunt asigurate din Europa vin din IMM-uri, „puțină lume știe căci le cunoaște doar pe cele 10-15 mari”.

Cluj Innovation Days e un forum regional, organizat anual în Cluj-Napoca din 2013.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare