Închide

Iohannis o respinge pe Gîrbovan. „Jocurile și calculele politice se dovedesc mai importante decât soluțiile pentru justiție”, răspunde judecătoarea

ActualitatePoliticaSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - aug. 28, 2019 0 280

Cum era de așteptat, președintele României, Klaus Iohannis, a respins remanierea propusă de premierul PSD Viorica Dăncilă. Iohannis a comentat că propunerile de miniștri pe care le-a primit sunt „inacceptabile”. Mai mult, el a ales s-o jignească pe judecătoarea Dana Gîrbovan, afirmând despre ea că ”este total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care crede și el”.  Dana Gîrbovan a lansat imediat un răspuns la cele afirmate de președintele țării. Magistratul consideră că jocurile și calculele politice se dovedesc mai importante decât soluțiile reale care ar trebui implementate în justitie. „Justiția nu e nici a judecătorilor, nici a procurorilor, nici a ministrului de jusțitie, nici a presedintelui țării și nici a vreunei alte institutii. Justiția este garanția drepturilor fundamentale ale omului, a libertății fiecărui cetățean, de aceea cetățeanul trebuie sa redevină centrul interesului pentru Justiție și nici un efort nu este prea mare pentru aceasta”, a comentat judecătoarea. Ea a anunțat că-și retrage demisia pe care și-o depusese  la Consiliul Superior al Magistraturii, dat fiind refuzul președintelui României de a o numi în funcția de ministru al Justiției.

Jocul lui Iohannis

Despre faptul că Iohannis va respinge remanierea propusă de premierul PSD s-au pronunanțat înainte de vreme liderii PNL.  Astăzi, cum era de așteptat, Iohannis a făcut ce era deja anunțat, afirmând că respinge propunerile de miniștri, sugerând PSD-ului să declanșeze procedura pentru o nouă confirmare în Parlament, pentru că actuala Guvernare nu mai poate continua. „Iar dacă premierul nu obține votul de încredere al Parlamentului, există soluții corecte, democratice și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă”, a comentat Iohannis, evocând o „majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România”. Pe Dana Gîrbovan n-a menajat-o deloc: „Resping propunerea pentru Ministrul Justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu„ a spus Iohannis.

Ce spune Dana Gîrbovan

Dana Gîrbovan a reacționat imediat, afirmând că va răspunde public, punctul, motivelor invocate de președinte, după ce acesta își va motiva în scris hotărârea de a o respinge.

”Am acceptat aceasta propunerea de nominalizare pentru functia de ministru tehnocrat al justitiei urmarind implementarea unor obiective absolut necesare pentru readucerea justitiei la normalitate: conditii optime de munca pentru judecatori si procurori, respect pentru drepturile omului, garantii de independenta. Am prezentat transparent aceste obiective, ca punct de plecare pentru un proiect ce urmarea exclusiv imbunatatirea actului de justitiei si consolidarea independentei acesteia, avand mereu in minte dreptul fiecarui cetatean la un proces echitabil, ca si conditie indispendabila a prezervarii tuturor drepturilor si libertatilor sale fundamentale.

Jocurile si calculele politice se dovedesc, insa, mai importante decat solutiile reale pentru justitie, de care sa beneficieze cetatenii.

Propunerea numirii mele a starnit ample si vaste comentarii, multa minciuna si calomnie, insa nu am gasit nici macar o minima dezbatere, nici o propunere facute de oameni politici, jurnalisti sau comentatori, care sa contina macar o singura solutie la problemele din justitie, ce greveaza munca a mii de judecatori si procurori si afecteaza milioane de cetateni.

Am spus ca omul trebuie sa fie repus in centrul interesului statului si al justitie, dar reactiile din aceste zile au demonstrat, din nou, ca romanul si nevoia lui pentru dreptate si justitie echitabila, profesionista si independenta nu conteaza.

S-a vazut din nou ca justitia e importanta ca arma in lupta politica, nu ca instrument esential pentru apararea drepturilor fiecarui roman.

In aceasta perioada am primit, dupa am prezentat cele 12 obiective, nenumarate alte propuneri, critici, sugestii, solutii la obiectivele propuse, de la ong-uri, sindicate, judecatori, procurori, avocati, personal din penitenciare, cercetatori si simpli cetateni care s-au confruntat direct cu problemele din justitie. Le multumesc fiecaruia pentru ele si le voi analiza pe toate in perioada urmatoare.

Mi-am inaintat demisia catre sectia de judecatori a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. In noul context, aceasta nu mai este necesara, motiv pentru imi voi retrage demisia depusa si voi cere Sectiei pentru judecatori a CSM sa ia act de acest fapt.

In final, multumesc tuturor pentru sprijinul pe care mi l-ati transmis in aceste zile. Dincolo de toate atacurile la persoana mea, am fost coplesita de sprijinul celor care mi-au transmis incurajari si gandurile lor bune. Numarul lor impresionat este o dovada in plus ca problemele din justitie afecteaza un numar enorm de romani, oameni care isi doresc cu adevarat un act de justitie independent si profesionist.

Justitia nu e nici a judecatorilor, nici a procurorilor, nici a ministrului de justitie, nici a presedintelui si nici a vreunei alte institutii. Justitia este garantia drepturilor fundamentale ale omului, a libertatii fiecarui cetatean, de aceea CETATEANUL trebuie sa redevina centrul interesului pentru justitie si nici un efort nu este prea mare pentru aceasta.

O Romanie normala este una in care statul respecta drepturile fiecarui roman si unde justitia nu este folosita in batalii politice! In asta cred si pentru asta voi lupta in continuare! ”

Foto jos: Dana Gîrbovan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu