Închide

Ioana Oprea: s-a luptat cu falimentul și a pus pe picioare una dintre cele mai de succes afaceri din agroturismul clujean

ActualitateDezvoltareTop News by Actual de Cluj - apr. 06, 2015 0 3902

Este încă foarte tânără, dar acest lucru n-o împiedică să administreze singură o afacere în agroturism, un domeniu în care nu mulți întreprinzători au găsit rețeta de succes. Clujeanca Ioana Oprea afirmă că a cochetat cu ideea de a face turism încă din 2002, când de abia ieșise de pe băncile Facultății de Business. Conexiunile minimale pe care le avea cu Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), precum și faptul că fratele ei deținea un teren într-o zona frumoasă din județul Cluj (localitatea Sălicea), au fost principalele argumente care au determinat-o, ulterior, să construiască o pensiune. A demarat proiectul cu sprijin financiar european, prin programul SAPARD, iar problemele pentru ea de abia atunci aveau să înceapă. În acea perioadă, Ioana Oprea a trecut printr-un divorț care nu s-a încheiat în cei mai amiabili termeni, rămânând să-și crească singură cei doi copii. Își amintește că nu i-a fost deloc ușor să traverseze acest episod și că afacerea a ajutat-o foarte mult să-și păstreze echilibrul. Apoi în 2009 a urmat blocajul afacerii și apropierea de faliment. Părinții ei au intervenit cu o infuzie de bani, iar afacerea a fost revigorată. Astăzi se poate spune că pensiunea „La Mesteceni” este una dintre cele mai căutate locații de agrement din județul Cluj. Ioana Oprea afirmă că a ajuns în poziția în care își poate permite extinderea și consideră ca afacerea ei – la o scară mai mică, evident – chiar poate fi considerată una de succes.

Reporter:

Ai pus pe picioare și gestionezi singură pensiunea „La Mesteceni”, din localitatea Sălicea. Ce are special acest loc, ce-l diferențiază de alte pensiuni?

Ioana Oprea:

Când am creat acest loc nu aveam o strategie de dezvoltare zonală, nu prea știam exact ce trebuie făcut. Am accesat o finanțare prin SAPARD și am construit pensiunea. Apoi mi-am dat seama că dacă nu vin cu ceva în plus o să intru în faliment. Am înțeles atunci că trebuie să valorific cât mai bine potențialul peisajului și mi-am dat seama că o grădină de vară ar fi cheia în sensul acesta. N-am greșit. Grădină de vară este o adevărată oază de liniște și relaxare pentru cei care aleg să o frecventeze. Altă atracție la pensiunea mea o constituie, desigur, piscinele. „La Mesteceni” este un loc pentru familie așa l-am conceput. Prin urmare, am creat o zonă de agrement cu bazine de înot, pentru adulți (40 de locuri), și pentru copii. Această etapă pentru mine a însemnat o reală provocare pentru că era implicat un teren mlăștinos, fără cale de acces, pe care cu greu îți puteai imagina că se poate realiza ceva. Transformarea acestei zone îmi dă acum o satisfacție imensă. La început nu știam cum și ce trebuie făcut, știam doar cum aș vrea să arate acest spațiu de agrement și chiar așa a și ieșit. A costat mult mai mult decât aveam în plan să investesc, dar a meritat efortul. Cum spuneam, zona piscinelor ne asigură permanent clienți, încă din sezonul 2012, de când am deschis-o. Din următorul sezon suntem nevoiți să instituim un sistem de programări, pentru a evita aglomerația și situațiile neplăcute pentru oaspeții noștri.

Redactor:

Care a fost cel mai dificil moment cu care te-ai confruntat în perioada în care ai dezvoltat această afacere?

Ioana Oprea:

Au fost mai multe etape în care mi-a fost foarte greu. Momentul de început a fost dificil, când am conștientizat că nu e suficient să deschizi o afacere. Construcția pensiunii, inaugurarea ei, nu însemnau nimic fără o serie de facilități conexe, fără o strategie pentru atragerea clienților, fără acele elemente care să ne delimiteze de celelalte pensiuni. În 2007 lucrările erau încheiate, în 2008 am inaugurat-o, iar peste alte două luni, am fost nevoită s-o închid. Era nevoie de o rețea de apă și de un sistem de canalizare care să facă față serviciilor oferite de pensiune. A fost complicat până când am descoperit o sursă de apă. Deci altă investiție, alte chleltuieli. A fost nevoie să asigurăm un drum de acces și o zonă cu locuri de parcare. A urmat o perioadă grea, când era să intru în faliment. Nu mai aveam bani deloc, nici măcar pentru a face față împrumuturilor de la bancă. Am avut mare noroc cu părinții mei, care au crezut în proiectul meu. M-au sprijinit enorm. Banii pe care i-au obținut pentru un teren pe care-l aveau de recuperat, i-au investit pe toți în afacerea mea. Așa am reușit să mă pun pe picioare. Apoi, am depus cerere de finanțare pentru alte două proiecte europene și lucrurile au început să se miște. Acum sunt în poziția în care îmi pot permite extinderea. Îmi doresc să adaug la acest proiect un Centru Spa. De altfel, am achiziționat deja teren petru realizarea investiției.

Redactor:

Cum ai reșit să crești această afacere, având și responsabilitatea celor doi copilași ai tăi…

Ioana Oprea

Cu siguranță aș minți dacă aș spune că a fost ușor. Nu e un secret faptul că am trecut printr-un divorț, că am rămas o mămică singură, însă n-am avut de ales din acest punct de vedere, iar afacerea chiar m-a ajutat mult să-mi păstrez echilibrul. Nu consider că e potrivit să mă plâng acum, de altfel nici nu-mi stă în fire. Repet, a fost destul de greu, dar am avut întotdeauna sprijinul familiei mele și acest lucru a contat enorm pentru mine. Am doi copii minunanți, știu ce-mi doresc de la viață și încerc în fiecare zi să-mi fac treaba cât mai bine, fără să mă abat de la principiile mele.

Redactor

Ți s-a întâmplat să întâmpini greutăți în administrarea afacerii tale doar pentru că ești femeie?

Ioana Oprea

N-aș putea spune că m-am confruntat cu greutăți din această pricină. E adevărat că se întâmplă de multe ori să am dificultăți în a negocia cu furnizorii, însă, nu cred că acest lucru are, neapărat, legătură cu faptul că sunt femeie. Cred că e vorba, mai degrabă, de o chestiune de mentalitate în ce-i privește pe unii indivizi. Sunt mulți care cred că a face o afacere presupune să-i fenteze pe ceilalți. Iar în cazul lor nu e vorba dacă la mijloc sunt implicate femei sau bărbați, ei merg pur și simplu pe principiul: „poate pot să fentez, de ce să nu încerc”.

Redactor:

În general românii sunt prea puțin receptivi la procesul de absorbție a fondurilor europene. În schimb știu că tu ești destul de angrenată în acest domeniu încă de pe vremea programelor de preaderare. De altfel, afacerea ta a debutat tot în baza unei astfel de finanțări. Ce recomandări ai pentru cei care doresc să aplice pentru finanțări europene?

Ioana Oprea

Să se înarmeze cu multă răbdare, aceasta ar fi principala recomandare. Din păcate, în România nu s-a făcut aproape nimic pentru eliminarea birocrației. Parcă pe anumite zone, în loc să se simplifice lucrurile mai mult s-au complicat. Sigur, n-am de gând să-i descurajez pe cei care sunt la început de drum, însă, realitatea e destul de crudă. Când pentru un simplu act ești obligat să stai și să aștepți la nesfârșit, poate deveni chiar dureros. Sunt multe probleme și disfuncționalități. Statul nu te încurajează în nici un fel în demersul gestionării acestor bani. Dimpotrivă, te penalizează și te execută pentru întârzieri pentru care tot statul e responsabil. Cu alte cuvinte, tu te zbați și faci tot posibilul pentru a accesa finanțarea europeană, pentru a implementa proiectul, plătești impozite grase la stat. Când se pune problema ca statul să răspundă prompt cererii tale de plată, pe care are obligația să ți-o soluționeze într-un anumit termen, ce face? Întârzie cât poate! Apoi tot statul te bombardează cu penalități și chiar cu popriri de cont, pentru că nu ai apucat să-ți achiți la termen contribuțiile. Și mai este un lucru. Să nu-și imagineze nimeni că accesarea unei finanțări europene este suficientă pentru a garanta o afecere. Pe hârtie lucrurile așa apăreau. Adică mi s-au dat banii cu condiția să realizez o pensiune la cheie. Însă pentru ca afacerea mea să meragă, pensiunea să devină funcțională, a fost nevoie de multe alte investiții și de un efort mult mai mare. Fondurile europene au constituit un real sprijin pentru mine, recunosc, însă pentru ca afacerea mea să ajungă în acest punct, am investit mult mai mult. Cei care vor să meargă pe acest drum trebuie să fie conștienți, așadar, că o finanțare europeană reprezintă doar o etapă de început și că este necesar să aibă sau să găsească resurse pentru ca afacerea să devină funcțională

Redactor:

Cât de mulțumită esti acum de afacerea ta și ce ți-ai planificat pentru perioada următoare?

Ioana Oprea:

Sunt mulțumită de ceea ce am realizat până în prezent, dacă e să mă raportez la ce mi-am propus inițial. Eu asta am vrut, să creez un loc în care oamenii să se simtă bine, familiile să poată beneficia de tot confortul, prietenii să își poată manifesta civilizat buna dispoziție, iar copiii să aibă un perimetru al lor, sigur și fără prea multe restricții. Nu mi-am propus să răstorn clasamente sau să demonstrez ceva ieșit din comun. Mi-am dorit să pot oferi ceea ce mi-am propus de la bun început: un loc ospitalier, o mâncare bună, o cameră confortabilă, servicii de calitate și o priveliște de trei flori. Mi se pare mult mai corect și mai plin de respect față de oaspeții mei să-mi pot respecta acest angajament de trei flori, înainte de a aspira la mai mult. Pe de altă parte, admit că sunt pregătită să-mi extind activitatea cu un Centru Spa, dar n-am de gând să forțez lucrurile în sensul acesta. Mai sunt alte mici aspecte pe care încerc să le îmbunătățesc. De pildă, este nevoie de un sistem de rezervări on-line pe care îl voi pune în funcțiune înainte de începerea sezonului, pentru a evita aglomerația de la piscine. Totodată, vreau să introduc pensiunea într-un circuit de turism activ, pentru că mă ajută mult și amplasamentul în acest sens. Pensiunea se învecinează cu un areal protejat, iar traseul ar putea inlcude și alte obiective turistice din zonă. Cred că ar fi benefic mai ales pentru copii, dar nu numai, pentru că datorită sălii de conferințe am avut destule cereri pentru teambuilding-uri din partea unor firme și cred că ar fi forte interesant ca în ofertă să pot include și o serie de drumeții. Și mai am o ideea legată de introducerea așa numitului „pașaport turistic”. Acest lucru prespune să intru într-o rețea cu alte patru, cinci pensiuni din țară, astfel încât oaspeții să poată alterna serviciile pe care le oferă fiecare dintre noi. Dacă voi reuși să realizez toate aceste lucruri, chiar voi putea spune că am o afacere de succes.

4

2

(Intreviu realizat de jurnalistul Ciprian Aron, în cadrul proeictului european Femeia în Viziunea Mass-Media, factor echilibru și egalitate)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu