Închide

Ioan Aurel Pop lansează volum de hărți despre Transilvania cu fostul premier Năstase

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 07, 2018 0 223

Președintele Academiei Române, clujeanul Ioan Aurel Pop, lansează marți volum cartografic despre Transilvania, la Institutul Cultural Român.

Autorii volumului sunt, alături de Pop, fostul premier Adrian Năstase, care acum e președintele Fundației Europene Titulescu, și ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.

Volumul „Historia Transylvaniae“, publicat de Editura Institutului Cultural Român, a fost realizat în două versiuni, română şi engleză, și, sub forma unui atlas, valorifică un număr de 124 de hărți, într-o concepție vizuală de calitate, piese rare aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee cu specific cartografic din Europa și din lume, precum și în colecţia particulară a lui Năstase şi a istoricului Gribincea.  „Lucrarea de față reprezintă un prim volum ce cuprinde hărți ale Transilvaniei. Este un exercițiu dificil, dar necesar. Dificil, pentru că aceste hărți au fost realizate în diferite cancelarii și cu diferite interese, în funcție de statutul politic al Transilvaniei de-a lungul secolelor, sau de către diverși călători, în urma unor constatări adeseori parțiale. Unele s-au pierdut, altele nu sunt accesibile. Hărți ale teritoriilor românești se găsesc în diferite arhive, în capitale europene, dar și în arhivele secrete ale Vaticanului”, arată Năstase.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu