Închide

INTERVIU Hoban, omul cu care Petrescu începe echipa la CFR Cluj: „Naționala e un vis la care nu sunt pregătit să renunț!”

SportTop News by Catalin Suciu - aug. 22, 2017 1 2127

La 34 de ani, Ovidiu Hoban putea să ducă un trai tihnit în Israel, la campioana Beer Sheva, acolo unde a evoluat trei sezoane, până în această vară. E dublu campion și a fost  unul dintre cei mai iubiți fotbaliști din campionat. Respectat de suporteri, care i-au dedicat un banner imens când au aflat că va pleca, respectat și de adversari. Nu degeaba a avut propuneri de a continua de la marile rivale ale lui Beer Sheva. A ales să se întoarcă în România pentru familie.

E un fotbalist pe care dacă-l ai la mijloc, totul pare mai sigur și mai simplu în teren. Aleargă câte 12 kilometri pe meci acum. Asta o spun cifrele InStat. N-a avut nici o accidentare în toată cariera și la cum se prezintă, mai poate juca mult și bine. L-am provocat la un interviu pe cel mai constant fotbalist al CFR-ului, omul cu care Dan Petrescu începe alcătuirea echipei. După 7 etape, CFR e lider autoritar cu 6 victorii și o remiză. Cele șase succese au fost obținute fără gol primit. Hoban a înscris și 3 goluri.

–  Salut Ovidiu. Cum reușiți să fiți primii, având în vedere că sunteți o echipă neomogenă, 17 fotbaliști noi?

– Am muncit foarte mult la omogenitate, avem un antrenor care lucrează profesionist, iar noi ascultăm ce și ce vezi în teren e lucrat la antrenamente. Tot absolut. Mister ne-a pus bine în teren, a găsit formula perfectă. Așezarea din teren, golurile din faze fixe, totul e exersat la antrenament. Nimic din jocul nostru nu e întâmplător. A fost foarte greu, e dificil în continuare, dar uite că suntem primii și acolo vrem să rămânem.

– Hoban, Culio, Deac, Vinicius, Vâtcă, Andrei Mureșan, jucători trecuți de 30 de ani. În ultimul sezon titlul l-a luat Viitorul, cea mai tânără echipă.

– Acum e sezonul celor cu experiență (râde). Nu suntem bătrâni, sună urât asta, suntem mai experimentați și e un atu, eu așa cred și asta se vede și în jocul nostru. Suntem maturi în joc, știm să jucăm exact ce trebuie pentru a obține rezultate. Câte puncte avem? Avem 19, da? Poate n-am făcut spectacol mereu, dar în fond și la urma urmei, în clasament se văd punctele. Ele rămân, se acumulează, apoi tragi linie.

– Ai fost foarte apreciat în Israel. De ce-ai luat decizia să te întorci? Mai ales că foarte mulți jucători fug de Liga 1 pentru că există fel și fel de probleme. De infrastructură, de salarizare, insolvențe și altele…

– A fost primordială educația copiilor mei. Băiatul cel mare pierduse 3 ani deja cu școala . Dacă mai stăteam doi ani în Israel, că aveam propunere de a rămâne, era foarte greu pentru el să se integreze. Și de rămas acolo pentru tot restul vieții, nu mă vedeam. Și a apărut această oportunitate de a veni la CFR.

– Cum ai negociat,cu cine?

– Practic, din întâmplare, să știți. Din România nu știa nimeni că sunt la final de contract în Israel și n-aș vrea să mai rămân. M-am întâlnit într-o conjunctură cu Bogdan Mara și povesteam de fotbal, așa. Și i-am zis că m-aș întoarce acasă. El mi-a zis direct „Hai!. Vine Dan Petrescu antrenor, facem echipă de titlu, vino și tu să te alături”. A fost totul întâmplător. Apoi am discutat cu Dan Petrescu, mi-a spus ce vrea să facă aici, ce planuri există, ce investiții se doresc…. am stat puțin să mă gândesc, am vorbit și cu soția și-am acceptat. CFR-ul e singura echipă din România care mi-a făcut ofertă.

–  N-ai regretat nici un moment faptul că ai plecat de la Ber Sheeva? Foștii tăi colegi joacă acum în play-off-ul Ligii Campionilor și au șansa de a intra în grupe.

– Am făcut o alegere pentru familia mea, asta este, nu e loc de regrete. Pe suporterii lui Ber Sheeva o să-i respect întotdeauna. La ultimul joc acolo, când se știa deja că voi pleca, mi-au dedicat un banner, un mesaj în limba română: „Hoban, noi vrem să rămâi alături de noi!” A fost ceva emoționant și nu voi uita asta niciodată. M-au respectat foarte mult și vreau să cred că le-am oferit tot ce-am avut eu mai bun. Aveam ofertă de a rămâne la Beer Sheva, aveam și propuneri de la contracandidate, aveam multe oferte. Până la urmă am luat campionate acolo și am făcut performanță. Mai e un jucător la Beer Sheeva care are un merit important. A jucat și în România…

–  Anthony Nwakaeme…

– Tony, da. Am luat titluri împreună. Un mare fotbalist. E printre cei mai iubiți jucători din Israel și e fantastic. A fost la Petrolul, la „U” Cluj, apoi s-a dus gratis în Israel și e unul dintre cei mai buni. Duce echipa după el, e decisiv în jocul lor.

– Unde s-ar situa Beer Sheeva în Liga 1?

– S-ar bate la titlu fără nici un fel de problemă, e o echipă foarte bună, iar condițiile care sunt asigurate acolo, nu știu să existe prin România. Eu în trei ani de zile mi-am luat mereu salariul la timp, n-a întârziat niciodată. Iar condițiile din campionat nu se compară cu ce e la noi. Sunt mult peste cele din România.

– Și tu ai fost la Universitatea și iată, joci acum la marea rivală CFR.

– Am primit câteva mesaje din partea fanilor lui „U”, care erau puțin cam supărați, însă eu sunt profesionist. Sunt fotbalist și joc acolo unde e nevoie de mine și unde sunt plătit. Sper să le treacă supărarea. Asta e viața de fotbalist.

– Revedind la prezent. Ai 34 de ani și n-ai avut nici o accidentare toată cariera. Care e secretul?

–  Pregătirea, viața ordonată din afara terenului, norocul, toate acestea corelate. Am avut grijă de mine, dar am avut și noroc că am fost ferit de aceste accidentări.

– Cât alergi într-un meci?

– 11 kilometri jumate-12, cam așa.

– Și mai poți?

– Când voi simți că nu mai sunt util, voi anunța singur pentru că nu o să păcălesc pe nimeni. Dar nu se pune problema acum, mă simt excelent.

– Cu echipa Naționala a României ai mai păstrat legătura?

– Nu.

– E un capitol deschis sau închis?

– Din punctul meu de vedere e unul deschis, asta din partea mea, nu știu din a lor (staff-ul Naționalei). Eu mă pregătesc mereu la fel, cât pot de bine și joc cât pot de bine. Echipa Națională a fost un vis de-al meu și nu sunt pregătit să renunț la el. Pentru mine, asta e cea mai mare onoare, să joci pentru Naționala României. Nu voi refuza niciodată o convocare, mi-ar fi imposibil. Sunt român.

Hoban, despre Dan Petrescu

„Dan Petrescu e un profesionist sută la sută. Un tip serios, extrem de bine pregătit, care face totul pentru fotbal și vrea mereu să câștige, întotdeauna. Urmărim de două ori meciul pe care l-am jucat în ultima săptămână, cu analiză pe faze și urmărim de două ori viitoare adversară, cu analiză amănunțită. Ce facem la antrenamente, punem în practică pe teren. Se vede cu ochiul liber că fazele sunt lucrate, nu e nimic întâmplător”

Un comentariu

  1. Ca fan a lui Hapoel Beer Sheba de peste 40 de ani pot sa va spun .ca Ovidiu Hunan a fist in cei trei care a jucat la Hapoel Beer Sheba unul dintrei cei nai buni mijlocasi care au just in Israel si unul dintre cei mai iubiti jucatori al lui Hapoel Beer Sheba din toate timpurilelor.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare