Închide

Inspectoratul pentru Situații de Urgență: Cluj, raiul piromanilor care-și igienizează terenurile prin foc, sute de incendii, cele mai multe din țară, 450 de la începutul anului

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 30, 2022 0 181

În județul Cluj s-au înregistrat până acum cel mai mare număr de incendii de vegetație uscată, în comparație cu celelalte județe din țară. De la începutul anului pompierii au intervenit la peste 450 de astfel de urgențe.

Sătui să alerge de la un incendiu de vegetație la altul, pompierii din Cluj mai fac un apel pentru proprietarii de terenuri să nu-și igienizeze parcelele prin foc, căci își riscă viața. ”Din nefericire, incendiile înregistrate în ultima perioadă pun în pericol și viața oamenilor”, arată pompierii.

Vineri pompierii din Turda au intervenit la un incendiu de vegetație în localitatea Ciurila. Misiunea s-a desfășurat la jurul prânzului și a durat două ore, iar flăcările au afectat peste 20 de hectare de vegetație uscată și litieră. În timp ce se luptau cu focul, pompierii au fost solicitați de un bărbat în vârstă de 73 de ani, care a suferit arsuri la nivelul picioarelor după ce a încercat să stingă incendiul, dar a fost rănit. Imediat s-a cerut sprijin, așa că la fața locului s-a deplasat un echipaj SMURD. Bărbatul nu a fost transportat la spital.

Un caz similar s-a petrecut și luni, când pompierii au intervenit pe strada Liviu Rusu din Cluj-Napoca. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 80 de metri pătrați, fiind lichidat de către salvatori. Încercând să stingă singură flăcările, o femeie de 80 de ani a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare, fiind transportată la spital de către echipajul de terapie intensivă mobilă.

O mare provocare pentru pompierii clujeni a reprezentat-o incendiul de vegetație din apropierea localității Băișoara, din weekend, pentru care operațiunile de stingere au durat zile întregi iar flăcările au afectat sute de hectare. Detașamentul Turda a fost solicitat încă de vineri să stingă flăcările care au cuprins vegetație uscată, litieră, coronament de pini și lăstăriș. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de peste 200 de hectare, iar misiunea pompierilor s-a desfășurat timp de patru zile. Ultimele echipaje s-au retras la bază luni seara, în jurul orei 19. Tot luni detașamentele de pompieri 1 și 2 din Cluj-Napoca au primit solicitarea de a stinge un incendiu de vegetație în localitatea Feiurdeni, comuna Chinteni. Operațiunea s-a anunțat din start a fi una de durată, așa că pompierii și-au petrecut toată noaptea luptându-se cu flăcările. Până acum nu s-a contabilizat o suprafață afectată, dar flăcările au cuprins zeci de hectare. Aseară militarii ISU Cluj se aflau încă pe teren, încercând să lichideze ultimele focare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu