Închide

INS: Regiunea de Nord-Vest are cele mai mari probleme în acoperirea nevoilor și posibilităților de dezvoltare industriale

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - iul. 26, 2018 0 536

România are o problemă cu migrația populației din județele sărace către cele bogate sau în afara țării pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este reprezentat de modul în care sunt organizate producția și investițiile din fiecare județ, reiese dintr-o publicație recentă a Institutului Național de Statistică (INS), care face referire la datele prezente până în 2015, citată de Hotnews.ro. Cheia se află la managementul structurilor administrative, care ar putea acționa pentru creșterea nivelului de trai în zonele cu probleme.
Strategia de dezvoltare națională nu trebuie să se bazeze pe principiul care exista înainte de anul 1990, când nu se ținea seama de resursele locale, conform INS. Exceptând trei regiuni, București-Ilfov, regiunea de Vest și regiunea de Centru, celelalte cinci regiuni sunt cu dificultăți deosebite în a reorganiza și a pune la punct echilibrarea dezvoltării economice. Regiunea de Nord-Vest are cele mai mari probleme în acoperirea nevoilor și posibilităților de dezvoltare industriale.

Conform INS, fiecare județ sau regiune economică de dezvoltare poate să contribuie la creșterea produsului intern brut în zona respectivă, la atragerea de investiții străine care să dezvolte societățile deja existente, respectiv să le extindă prin înființarea de noi societăți comerciale. Bugetele locale pot fi utilizate în mai mare măsură și pentru investiții locale, pentru inițierea de proiecte competitive care să primească aprobările pentru a putea accesa fonduri comunitare.

Regiunea de Nord-Vest are cele mai mari probleme, reprezentând la 34% acoperirea nevoilor și posibilităților de dezvoltare industrială. Alte regiuni, respectiv Sud-Vest Oltenia, SudMuntenia și Nord-Est, cu procente cuprinse între 41 și 48%, se află în zona negativă a capacității de dezvoltare a economiei.

“Pentru a face o clasificare și mai riguroasă asupra capacității de producție și a veniturilor, PIB-ului calculat pe fiecare regiune, constatăm că, în țara noastră, în unele regiuni produsul intern brut pe locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare ajunge de abia la 50% din acest ultim indicator. În România există o singură regiune, București-Ilfov, care este peste media Uniunii Europene cu 129%, deci cu 29 de procente peste media europeană, în rest doar alte două regiuni, regiunea de Vest și regiunea de Centru depășesc cu opt respectiv două procente media europeană. PIB-ul pe locuitor calculat în județele țării reflectă aceeași ierarhizare, la nivel de județ de data aceasta, după capacitatea de producție”, arată publicația INS.

Citește știrea integrală AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare