Închide

Îngrijorat de acțiunile maghiarilor. Ce avertizări face rectorul Universității Babeș-Bolyai

ActualitateIstoriePoliticaSinteză știri naționale by Actual de Cluj - apr. 28, 2017 4 1119

Prezent în cadrul unei conferințe de presă la București, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan Aurel Pop, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile unor politicieni și istorici maghiari de a decredibiliza Transilvania. Ioan Aurel Pop a arătat că Guvernul maghiar a creat un departamentul special care se ocupă de organizarea aniversării a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon (în 2020), scopul fiina acela de a falsifica datele istorice ale Transilvaniei.

”În limba maghiară, dar inclusiv în limbi de circulație, și mai puţin în limba română, se răspândesc date care pregătesc opinia publică maghiară, internaţională şi românească, în stiluri diferite, pentru ceea ce ar urma. Trebuie să vă reamintesc că Ungaria e o ţară care-şi întăreşte identitatea sub un guvern de dreapta, cu colaborări de extremă dreapta…În Ungaria s-a creat recent un departament de stat care se numeşte Trianon 100 din care fac parte şi cetăţeni români şi care pregăteşte momentul de apogeu 2020. Cu mult timp înainte şi va acţiona şi după momentul acela: aniversarea unui secol de la Tratatul de la Trianon”, a susţinut Pop, în cadrul conferinței de lansare publică a Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică „Războiul informațional, sub lupă”, potrivit euractiv.ro, citat de știridecluj.ro

Rectorul UBB, a arătat că în contextul în care astăzi lumile „se reconstruiesc pe criteriul adevărului”, adevăr care a ajuns să constea în ce crede orice om de cuviinţă că este bine sau este rău, există pericolul generaţiilor care din lipsă de cunoştinţe, pot fi bombardate cu orice informaţie: „Receptorul de astăzi e mai mult ca altădată tabula rasa. Vă amintiţi de sloganul „nu acumulare de cunoştinţe, ci know how”. Ceea ce creează un prilej extraordinar, orice lucru pe lumea asta are şi dublu tăiş: generaţii de oameni care nemaiavând cunoştinţe acumulate în cel mai bun computer pe care îl avem la ora actuală şi care este creierul omenesc, pot fi bombardaţi cu orice. Dacă comunicatorul ştie să o facă cu inteligenţă”, a explicat Ioan Aurel Pop.  El a mai precizat că departamentul înființat de Guvernul maghiar are deja un buget, spre deosebire de Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României (care se ocupă de coordonarea organizării proiectelor aniversare pentru Marea Unire – n.r.).

Temele false vehiculate în Ungaria, conform lui Ioan Aurel Pop

– minorităţile sunt relative şi nu mai contează astăzi ponderea populaţiei.
– „autonomiile au fundament istoric şi trebuie promovate dincolo de statul naţional, dar în afara statului ungar, Ungaria istorică e pământ sfânt … care trebuie reînviat sub aspect politic”.
– Istoria Românilor e o istorie recentă.
– „românii fac parte dintre popoarele fără istorie” făcând parte la un moment dat din monarhia habsburgică şi apoi din dubla monarhie austro-ungară.
– termenul de vlah nu e sinonim cu termenul de român, idee preluată de la alţii.
– Ardealul nu e România, pentru că Ardealul face parte din România de mai puţin de 100 de ani, iar din Ungaria a făcut parte de-o istorie întreagă şi legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria decât cu România.
– întrucât erau atraşi de superioritatea, savoarea culturii ungare, transilvănenii n-ar fi dorit Unirea, iar aceasta s-ar fi făcut peste voinţa lor, idee preluată de la unii istorici români.

„În limba maghiară și în limbi de circulație internațională, nu și în limba română, se distribuie informații care pregătesc opinia publică pentru ceea ce va urma. Opinia publică anglofonă și hispanofonă va afla că istoria românilor este istorie recentă, că românii fac parte dintre popoarele fără istorie, că termenul de valah nu este sinonim cu cel de român – idee prezentă de altfel și în Serbia, că Ardealul nu este România – pentru că face parte din România de mai puțin de 100 de ani și are legături istorice cu Ungaria decât cu România, că ungurii sunt civilizatorii bazinului carpatic. Trebuie să vă reamintesc că Ungaria e o ţară care-şi întăreşte identitatea sub un guvern de dreapta, cu colaborări de extremă dreapta. În Ungaria s-a creat recent un departament de stat care se numeşte Trianon 100 din care fac parte şi cetăţeni români şi care pregăteşte momentul de apogeu 2020. Cu mult timp înainte şi va acţiona şi după momentul acela: aniversarea unui secol de la Tratatul de la Trianon”, a spus Pop, potrivit Gândul.info, citat de monitoruldecluj.ro

 

4 comentarii

 1. Are perfecta dreptate rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.
  Ungaria nazista minte si in mileniu al III-lea.
  E bine sa venim cu reactii si replici promte la atacurile nesimtite si false din punct de vedere istoric ale Ungariei naziste. Adevarul trebuie sa il stie toata lumea si de altfel Romania e pana la Tisa.

 2. daca is cativa tampiti extremisti prin ungaria .. evident apar extremisti tampiti si in romania.
  dezamagirea mea e ca in aceasta catogorie intra un rector a unei universitati cu traditie multietnica.
  europa in ansamblu ei o duce bine de 70 de ani tocmai pt ca nu mai exista razboaie si conflicte intre natiuni.
  nebuni da, mai exista. regretabil e cand acesti nebuni au functii.
  va dati seama, aurel se coboara la nivelul galeriei de fotbal, pt a le da un raspuns „pe masura”

 3. La ce „nivel se ridica” Viktor Orban,Kelemen Hunor,Marko Belo si alti extremisti unguri.
  Sa tacem („sau cum spune o vorba „cine tace consimte”) la jignirile lor?
  Daca esti ungur te felici ca vorbesti romaneste dar,nu uita Transilvania si chiar Partium a fsot mereu Romanesc.
  Voi ungurii ati fost mai protejati in Romania decat in Ungaria.V-ati conservat limba si traditiile in mijlocul celui mai vechi popor latin si asta datorita deschideri si democratiei romanesti spre multiculturalism. Si drept rezultat,voi etnici unguri dar cetateni romani,sabotati intreaga tara numai spre a va satisface orgolii si ambitii care va depasesc chiar voua limitele. Romanii nu sunt razbunatori dar nu uita de Ip,Trasnea,Sarmas,Sarmasag si Moisei.
  Sper sa aveti atata minte sa nu ne provocati caci atunci no veti mai vorbii nici o limba si singura autonomie va fi sub pamant la doi m,etri.

 4. Alex, dai în gropi. Tot nu ai înțeles mesajul lui „n”, care apelează la echitate în cazul acestui presupus profesor cu funcție înaltă pe nume Pop. Nu te poți coborî la nivelul maghiarilor extremiști fiind TU ÎNSUȚI un extremist din partea cealaltă, nu sub numele unei facultăți de prestigiu, nu sub funcția lui actuală. La el acasă, după ce își dă în prealabil demisia sau când ajunge un om al străzii, da, atunci poate și nu mai e sub scutul nimănui. Ce face el e să împungă cu bățul în rahatul extremist maghiar și ceilalți la fel. Unde ajungi? Conflictele astea între nații sunt posibile numai cu specimene de teapa ăstora. Apropo, de unde a avut el acces la asemenea informații cu Trianonu’ vieții? De ce îmi dă impresia că pune paie pe foc? Alex, cred că ai auzit proverbul ăla: „cine e mai deștept, cedează”, nu?

Scrie un comentariu