Închide

Înghesuială la un curs pentru chirurgi, la Cluj

Sănătate by Actual de Cluj - feb. 17, 2015 1 900

Un număr de 80 de medici ortopezi şi traumatologi din România vin la sfârşitul acestei săptămâni la Cluj, ca să înveţe cele mai avansate tehnici și tratamente din lume pentru cazurile cele mai dificile de pacienţi cu politraumatisme.

Cursul de la Cluj, AOTrauma Advanced Principles of Fractures Management, este primul organizat în România în ultimii cinci ani după cel din Sinaia, în vara anului 2009.  Cursul este predat de zece specialişti renumiţi la nivel internaţional, dintre care trei regionali, din Ungaria, Slovenia și Germania, și șapte români.  Între aceștia e și președintele Comitetului de Examinare al Diplomei Europene în Chirurgia Mâinii, născut în Târgu Mureş, Zsolt Szabo.

Cursul din weekend de la Cluj are ca scop eficientizarea activităţii chirurgilor astfel încât viata pacienţilor să fie îmbunătăţită considerabil, spune preşedinte AOTrauma România, Andrei Ursache.
Importanţa cursului a fost confirmată de rapiditatea cu care s-au ocupat locurile, spun organizatorii. „În urma solicitărilor frecvente venite din partea medicilor ortopezi din România, am decis, alături de membrii din conducerea Fundației AOTrauma România, organizarea unui curs AOTrauma de nivel avansat.  Locurile, în număr de 48, s-au ocupat în primele 24 de ore de la deschiderea înscrierilor.  Am suplimentat numărul de locuri disponibile la 60, dar și acestea au fost ocupate într-un timp foarte scurt”, a declarat Cristian Bucur, reprezentant al organizatorilor.

În cadrul cursului, participanții vor învăța despre tratamentul operator al traumelor cu lezare gravă a țesutului moale, tehnici de reducere a fracturilor, evaluarea cazului și propunerea celor mai bune strategii de tratament în cazul pacienților cu politraumă, gestionarea cazurilor dificile, cu insistență pe managementul complicațiilor post-operatorii. Tehnicile și tratamentele studiate se concentrează asupra claviculei, umărului și mâinilor, dar și picioarelor și pelvisului.

Zsolt Szabo, născut pe 20 august 1960, este medic specializat în chirurgie generală, traumatologie și chirurgia mâinii. A absolvit Universitatea de Medicină din Târgu Mureș în anul 1986, iar în anul 1997 a obținut Diploma Europeană în Chirurgia Mâinii la Bologna. În anul 2000 a obținut titlul de Doctor și a devenit Secretar General al Societății Maghiare pentru Chirurgia Mâinii. Este lector AO din anul 1996, unde prezidează mai mult de 50 de cursuri AO. Din anul 2008 este profesor asociat al Universităților de Medicină din Szeged și Pécs. Din anul 2005 este membru al Consiliului FESSH, ocupând în prezent funcția de Președinte al Comitetului de Examinare al Diplomei Europene în Chirurgia Mâinii. Începând din anul 2007 este fondator și director al Centrului pentru Chirurgia Mâinii din Miskolc și Budapesta. Tot în anul 2007 a fost ales secretar general al IFSSH, iar în în anul 2013 a fost președinte ales al IFSSH. Zsolt Szabo a scris cartea „Surgical suture materials” și mai mult de 50 de articole și capitole în cărți de specialitate.
Fundaţia AO (Asociaţia pentru Osteosinteză), înființată în anul 1958 în Elveția,  este o organizaţie non-profit, condusă de un grup internaţional de chirurgi specializaţi în traumatologie şi în afecţiunile sistemului  musculoscheletal. Fundaţia constă dintr-o reţea de mai bine de 5000 de profesionişti din domeniul medical și se dedică eficientizării şi îmbunătăţirii îngrijirii pacienţilor din lumea întreagă. Activitățile principale ale fundației constă în organizarea de cursuri, seminarii, simpozioane sau module de formare on-line și webinare în osteosinteză, cercetare în domeniul osteosintezei și publicarea informațiilor obținute, precum și schimb de experiență între membrii AO. În acest moment, Fundația AO numără peste 30 de membri din România. Mai mult de 300 de medici români au participat la cel puțin un curs AO organizat în țară sau în străinătate.

 

Scrie un comentariu

Tags