Închide

Inflație record în România. Explicațiile economiștilor de la UBB Cluj

Economie by Kristina Reştea - apr. 29, 2022 0 361

Procentul record de 10,2% atins în luna martie 2022 (față de martie 2021) reprezintă cea mai ridicată rată a inflației din 2005, anul în care România făcea cunoștință cu leul nou. Un grafic publicat de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș Bolyai din Cluj, care derulează și proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, trece în revistă câteva momente-cheie din ultimele două decenii în evoluția indicatorului. La solicitarea Economedia, specialiștii fac o sinteză a principalelor cauze care au dus la vârful din acest an, arată efectele și câteva previziuni legate de inflație.

În septembrie 2008, în momentul falimentului băncii Lehman Brothers, care declanșa o criză financiară mondială, România avea o rată a inflației de 7,3%. În iunie 2015, inflația atingea un prag de 1,6%, pe fondul reducerii TVA la alimente. În februarie 2020, la începutul pandemiei, indicatorul era de 3,1%. În februarie 2022, la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina inflația urcase deja la 8,5%.

“Motivele care ne-au adus la acest vârf de inflație – avem inflație de două cifre pentru prima dată de aproape două decenii – sunt în primul rând de sorginte externă: creșterea prețului energiei și carburanților la nivel global, tensiunile din lanțurile de aprovizionare, efectele războiului ruso-ucrainean. Aceste efecte se manifestă deja și la nivelul inflației CORE, cu alte cuvinte nu numai la nivelul alimentelor și al energiei. Pe de altă parte, configurația pieței monetar-financiare interne are o contribuție mult mai mică la această creștere a inflației”, explică, pentru Economedia, Nagy Bálint Zsolt – cadru didactic al UBB-FSEGA, membru al echipei de cercetare.

Efectele pentru populație: scăderea accelerată a puterii de cumpărare și scumpirea coșului de alimente (cu peste 11% față de martie anul trecut în medie, dar cu valori extreme importante de peste 30% în unele cazuri cum ar fi uleiul sau cartofii). Populația se confruntă și cu scumpirea combustibililor (34.16%) și a metrului cub de gaz (46.5%), aceasta din urmă contracarat parțial prin prețuri administrative. Un alt aspect important: creșterea accelerată a ratelor împrumuturilor bancare – rata de referință interbancară ROBOR la 3 luni s-a triplat în ultimul an, amintesc specialiștii. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 4,95% pe an, conform datelor BNR.

Echipa de economiști de la FSEGA estimează o încetinire a creșterii prețurilor începând cu trimestrul 4 al anului.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.