Închis de aproape două decenii, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a deschis azi cea mai valoroasă expoziție din istoria sa: ”Războinici uitați și podoabe eterne”
ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 04, 2024 0 140
Închis de aproape două decenii, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a deschis azi cea mai valoroasă expoziție din istoria sa:
”Războinici uitați și podoabe eterne”.
Expoziția, cu titlul complet ”Războinici uitați și podoabe eterne: barbari migratori în timpul crizei imperiului roman (sec. V-VII p. Chr)”, reprezintă unul dintre cele mai semnificative evenimente organizate de muzeu, și prezintă tezaure unice la nivel mondial, care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate.
Cele mai importante artefacte ale expoziției fac parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei, descoperit în două etape, în 1797 și după aproape o sută de ani, în 1889, și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena și ale Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta.
Tezaurul al doilea de la Șimleul Silvaniei va rămâne expus o perioadă mai scurtă, până la începutul lunii martie. ”Este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure sunt expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire”, spune managerul Felix Marcu.
Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate, care impresionează prin dimensiune și execuți. ”Obiectul este unic în lume și ilustrează bogăția remarcabilă a elitelor din secolul al V-lea p.Chr”, arată organizatoii. ”Aceste fibule mari din aur făceau parte din însemnele imperiale și erau accesorii importante ale veșmântului de paradă al împăratului roman. Ele serveau la prinderea mantiei (clamys) pe umăr, așa cum este reprezentată în mozaicul din biserica Sant’Apollinare Nuovo din Ravenna pe veșmântul împăratului bizantin Iustinian I sau al regelui ostrogot Theoderic cel Mare. Fibula cu onix din tezaurul de la Șimleu Silvaniei este cea mai impozantă piesă din categoria fibulelor imperiale care s-a păstrat până în zilele noastre”, spune muzeograful Alpár Dobos.
Tezaurul de la Șimleu Silvaniei conține o colecție impresionantă de fibule. În afară de fibula imperială cu onix descrisă mai sus, alte zece perechi de fibule fac parte din tezaur. Acestea sunt piese caracteristice vestimentației feminine din epoca hunică și au fost purtate în pereche, pe umeri. Fibulele cu cap semidiscoidal și picior romboidal se caracterizează prin dimensiuni mai mari și sunt confecționate din argint turnat, fiind învelite pe partea din față cu o foiță de aur, în care sunt încastrate pietre prețioase. Aceste pietre de dimensiuni mai mici formează motive geometrice în stilul policrom, caracteristic perioadei hunice.
Expoziția găzduiește și piese din tezaurul de la Pietroasele, cunoscut publicului larg sub numele de ”Cloșca cu puii de aur”, piese din aur din mormintele princiare de la Apahida și din mormântul de la Florești, de pe locul mall-ului Vivo, atunci Polus Center.
Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10 și 18, cu ultima intrare la ora 17.30.
Citește și:
https://actualdecluj.ro/inchis-de-aproape-doua-decenii-muzeul-national-de-istorie-a-transilvaniei-anunta-azi-ca-deschide-cea-mai-valoroasa-expozitie-din-istoria-sa-luna-viitoare/
https://actualdecluj.ro/inchis-de-aproape-doua-decenii-timp-in-care-a-organizat-doar-expozitii-temporare-muzeul-national-de-istorie-a-transilvaniei-din-cluj-anunta-azi-ca-pregateste-o-expozitie-temporara-extra/