Închide

Începuturile Academiei Române la Cluj, o conferință și o lansare de carte despre două decenii din activitatea filialei, săptămâna viitoare la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - mart. 20, 2025 0 142

sala polivalenta

Începuturile Academiei Române la Cluj, o conferință și o lansare de carte despre două decenii din activitatea filialei, săptămâna viitoare la Cluj.

La filiala din Cluj a Academiei Române are loc în 26 martie o conferință, ”Începuturile Academiei Române la Cluj”, și lansarea volumului ”Cartea de Aur a Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române”, susținnute de președintele filialei, academicianul Doru Pamfil. Evenimentele sunt progamate miercuri de la or 12 în sala de conferințe a instituției, de pe strada Republicii 9.

Volumul, un demers editorial de referință, acoperă perioada 1949-1969, oferind o perspectivă documentată asupra activității și contribuției academicienilor clujeni în această etapă istorică. ”Cartea de Aur a Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române” va fi prezentată de profesorii universitari Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, și Marius Bojiță, președintele fundației Transilvania Leaders. De asemenea, vor lua cuvântul și autorii lucrării: cercetătorul consacrat Varga Attila, de la Institutul de Istorie”George Barițiu” al Academiei Române, arhivista Violeta Druță și academicianul Doru Pamfil.

Evenimentul, moderat de editorul Vasile G. Dîncu, directorul Editurii Școala Ardeleană, se desfășoară în continuarea demersurilor dedicate celebrării celor 75 de ani de activitate a filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, marcate anul trecut, și subliniază rolul esențial al acestei instituții în promovarea științei și culturii.

Manuscrisul Cărţii de Aur a Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române, păstrat în arhiva instituţiei, a fost început în anul 1969, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea sa. Acesta cuprinde șase părți distincte, incluzând Lista „Părinţilor Fondatori”, Procesele Verbale ale primelor şedinţe privind aspectele ştiinţifice şi administrative urgente, copia documentelor importante, trimise către Academia Română din Bucureşti, precum şi răspunsurile oficiale, primul buget al Filialei din 1949 și primele rapoarte de activitate pentru perioada ianuarie-noiembrie 1949. De asemenea, Cartea de Aur include studiul tehnico-economic privind dezvoltarea unităţilor Filialei, un veritabil tezaur de informaţii despre viaţa internă a institutelor din subordine, care, în ciuda dificultăţilor materiale, au devenit repere fundamentale ale cercetării de performanţă. Acest demers editorial, planificat în două volume, detaliază în primul volum perioada 1949-1969, iar al doilea volumul este planificat să acopere perioada 1970-1989. ”Acest prim volum a dorit să surprindă, în special, contribuția acestor întemeietori ai structurii Filialei, cei care au propus primele colective și institute de cercetare, care au solicitat bugete adecvate, posibilități de dotare și publicare și care au asigurat dezvoltarea condițiilor în primii 20 de ani de activitate. Consider că au fost, cu adevărat, pagini pentru o Perioadă de Aur care, sfidând condițiile vitrege de finanțare, limitările politice și instituționale ale timpului, au reușit să asigure creșterea capacităților de cercetare de la 6 institute la 19 unități ale Filialei în anul 1968”, spune Pamfil.

Manuscrisul Cărţii de Aur a Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române a fost depistat în contextul reorganizării şi inventarierii arhivei istorice a acestei instituţii, arată arhivista Violeta Druță.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu