Închide

Încept concertele în bisericile clujene, de Zilele Culturale Maghiare

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - aug. 12, 2022 0 295

Începe Forumul Muzicii Sacre Maghiare, vineri, 12 august,  în avanpremiera Zilelor Culturale Maghiare,  Un număr de  77 de lucrări ecleziastice aparținând a 40 de compozitori contemporani maghiari vor putea fi ascultate în 9 biserici timp de 6 zile.

Corul Szent Cecilia va concerta în deschidere la Biserica Sf. Mihail, de la ora 19:00. Dirijor: István Potyó. Interpretează: Erika Miklósa (soprană), István Horváth (tenor) şi orchestra Fórum.

În avanpremiera festivalului, organizatorii au gândit pentru public o serie de expoziții și concerte care vor deschide apetitul pentru evenimentele ce vor urma.
În ziua de sâmbătă, 13 august, de la ora 11:00, va avea loc sfințirea altarului și Bisericii Sf. Mihail, iar de la ora 17:00, la Muzeul de Artă va avea loc vernisarea bilingvă a expoziției retrospective de omagiere a sculptorului Gergely István (1939-2008). Lucrările acestuia vor putea fi admirate de publicul vizitator până în data de 3 septembrie. De asemenea, de la ora 18:00, tot la Muzeul de Artă se va vernisa bilingv expoziția Hibrid a artistului plastic Elemér Könczey. În aceeași zi se va deschide și spațiul expozițional Bastionul Croitorilor prin vernisarea bilingvă a expozițiilor „Caleidoscop de caricaturi” de Attila Szalai, „Bastionul Croitorilor de-a lungul secolelor” și „Oraşul şi Academia. Colegiul iezuit de la Cluj, de la înființarea în 1581 până la reînființarea în 1698”.
Ediția a XIII-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va deschide oficial duminică, 14 august, la Opera Maghiară cu spectacolul „Țara Călatei, tărâm iubit”, regizat de coregraful Juhász Zsolt şi prezentat de Ansamblul Artistic Duna din Budapesta, împreună cu orchestra Göncöl Zenekar. Producţia evocă într-o manieră scenică trăsăturile unice şi speciale ale respectivei microregiuni etnoculturale: puritatea uimitoare a aerului, curburile capricioase ale dealurilor, petele de culoare
ale semănăturilor şi fâneţelor, respectiv bogăţia deosebită şi aproape unică pe care Ţara Călatei o prezintă la nivel mondial în privinţa costumelor şi dansurilor populare.

Detalii despre programul Zilelor Culturale Maghiare care vor avea loc între 14 și 21 august dar și despre evenimentele derulate în avampremiera festivalului, la acest final de săptămână: Încep Zilele Culturale Maghiare în Cluj cu programe și activități în 60 de locuri din oraș

sursă foto: Facebook/Zilele Culturale Maghiare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu