Închide

Începe șantierul de modernizare și pe strada Universității. Ce restricții au fost instituite în zonă

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 26, 2022 0 425

Alte două artere din centrul Clujului au intrat în șantier de modernizare de săptămâna aceasta. Este vorba despre artera Hermann Oberth, tronsonul cuprins între Bulevardul Eroilor și strada I.C. Bratianu dar și strada Universității. Ambele lucrări fac parte din amenajarea zonei Kogălniceanu (transformarea a zece artere din centrul Clujului).

Pe strada Universității, lucrările vor fi efectuate pe tronsonul cuprins între strada Avram Iancu și strada I.C. Bratianu. În prima etapă, se vor executa lucrări pe trotuarul adiacent numerelor fără soț și în zona de parcare amenajată pe strada Universității, determinând interzicerea completă a parcării, parcările existente urmând să fie desființate, arată Primăria.

Circulația pietonilor se va realiza pe culoare pietonale delimitate și asigurate de către executant pe zona lucrărilor și pe trotuarul adiacent numerelor cu soț.

Tot din 26 septembrie 2022, au fost demarate lucrări pe strada Hermann Oberth, tronsonul cuprins între Bulevardul Eroilor și strada I.C. Brătianu, circulația auto fiind  restricționată, a mai anunțat municipalitatea. Acces permis vor avea doar riveranii.

Despre lucrările de modernizare din centrul Clujului care vizează zona Kogălniceanu-Universității – Iuliu Maniu (în total 10 străzi), primarul Emil Boc a arătat că vor fi într-o stare avansată anul viitor, când este și termenul pentru finalizarea lucrărilor. Șantierul din centrul Clujului a început în vara lui 2021.

Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu din Cluj-Napoca, după un proiect al biroului Mossfern desemnat câștigător la un concurs de soluții din toamna lui 2018, a fost atribuită de Primărie singurului ofertant care a participat la procedură. Este vorba despre asocierea Astro Com Târgu Mureș – De Construct Project Consult (cu terț susținător Elis Pavaje și subcontractanții Muzeul Național de Istorie și Regia Autonomă a Domeniului Public). Aceștia au avut o ofertă de peste 37 de milioane lei, aproape de valoarea estimată de Primărie pentru contract.
Primăria vrea să deconteze lucrările din bani europeni, pe vechiul exercițiu financiar, așa cum a făcut-o și cu alte străzi modernizate în centrul Clujului.

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu este cel mai așteptat proiect de pietonalizare din centrul orașului. Pentru el se face lobby de mai bine de 10 ani. Lucrările de modernizare vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu.

Proiectul mai prevede deschiderea curții Primăriei din Piața Unirii și realizarea unei legături pietonale pe acest traseu pe Eroilor și zona Kogălniceanu. De asemenea, urmează să fie plantați circa 260 de copaci în aceste zone.

Pe strada Kogălniceanu urmează să apară două zone exclusiv pietonale (una între Universității și Emanuel de Martonne și cealaltă între Herman Oberth și Gal Gabor) gândite în așa fel încât oamenii să își dorească să utilizeze pietonal spațiul în detrimentul mașinilor prin renunțarea la demarcația între trotuare și partea carosabilă, mobilier urban, vegetație. Și strada Universității se va schimba complet odată cu proiectul.

Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare. Adică 11 parcări, plus două stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Kogălniceanu și 3 locuri de parcare, plus alte două stații încărcare mașini electrice în zona Iuliu Maniu. Accesul riveranilor va fi permis pe toate arterele

Proiectul de amenajare a fost contractat de Primărie în urma unui concurs de soluții câștigat în 2018 de către biroul clujean Mossfern a arhitectului Arnold Makalik.

sursă foto: Zona Kogalniceanu, proiect MossFern

Nici un comentariu

Scrie un comentariu