Închide

Începe Postul Nașterii Domnului din 15 noiembrie: „E adevărat că pentru Crăciun ne pregătim și din punct de vedere material, făcându-ne rost de cele necesare sărbătorii, dar pe primul loc trebuie să rămână pregătirea spirituală”

ActualitateCulturăSocial by Actual de Cluj - nov. 14, 2023 0 135

Începe Postul Crăciunului, de miercuri, 15 noiembrie, care ține până în  24 decembrie 2023. „În acest timp preocupările noastre duhovnicești în mod normal ar trebui să ne facă mai buni. E adevărat că pentru Crăciun ne pregătim și din punct de vedere material, făcându-ne rost de cele necesare sărbătorii, dar pe primul loc trebuie să rămână pregătirea spirituală. Colindăm, facem rost de pom frumos, ne preocupăm de cei săraci, dar să nu uităm de suflet. Frumusețea creștinului, pe care și-o procură pentru Nașterea Domnului, „e omul cel tainic al inimii întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând și liniștit, care e de mare preț înaintea lui Dumnezeu” (1 Petru 3, 4)”, transmite Mitropolitul Andreicuț . 

„Sufletul și-l curățește omul prin spovedanie. La utrenia din 23 decembrie cântăm: „Pe mine cel ce am ajuns peșteră de tîlhari, arată-mă, Doamne, Cel ce în peșteră Te-ai născut, locaș al Tău și al Tatălui și al dumnezeiescului Tău Duh”.  Sufletul este o colibă întunecată și Vasile Voiculescu, în poezia „Colind”, ne spune cum îl luminăm: prin Spovedanie și Împărtășanie. „În coliba-ntunecată/ Din carne și os lucrată/ A intrat Hristos deodată./ Nu făclie ce se stinge,/ Nu icoană ce se frânge,/ Ci El Însuși, trup si sânge/ Preschimbat pentru făptură/ Într-o scumpă picătură.” Iar în ultima parte a poeziei ne dă un îndemn contaminant: „Și noi, Doamne,  ne-am sculat/ Colibele-am curățat/ Uși, ferestre, toate-s noi,/ Doamne, intră și la noi”. Perioada postului ne ajută să facem această lucrare minunată. De aceea ne gândim la toți cei dragi, la dumneavoastră care veți citi aceste rânduri, dorindu-vă un post cu multă liniște și pace sufletească”, mai transmite Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu