Închide

Începe „Les Films de Cannes à Cluj-Napoca”

ActualitateCultură by Actual de Cluj - oct. 09, 2017 0 545

Cea de-a doua ediție a Festivalului „Les Films de Cannes à Cluj-Napoca” se desfăşoară în perioada 13 – 15 octombrie 2017 şi aduce la Cluj o parte din cele mai așteptate filme ale anului. Biletele au fost puse în vânzare la Cinema Victoria. Preţul unui bilet este 15 lei, iar un abonament care permite accesul la trei proiecţii costă 39 lei.  Programul complet al Festivalului este disponibil pe www.filmedefestival.ro.

În prima zi, pe 13 octombrie, va fi organizată o proiecţie aniversară a filmului „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, singurul film românesc premiat cu Palme d’Or, în 2007. Proiecţia este organizată cu ocazia aniversării a 10 zece ani de la obținerea acestui premiu şi va fi introdusă de criticul de film Doru Pop. În aceeaşi zi, publicul din Cluj va avea ocazia să discute cu renumitul regizor maghiar Béla Tarr, la finalul proiecţiei „The Turin Horse”.

În cadrul „Les Films de Cannes à Cluj-Napoca” vor mai putea fi umărite filmele „A Gentle Creature” de Sergei Loznitsa și „Jupiter’s Moon” al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, ambele prezentate în competiția oficială a festivalului de la Cannes.

„120 Battements par minute” cunoscut și ca BPM, realizat de regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, este câștigătorul Grand Prix-ului de anul acesta, Campillo fiind ovaționat la Cannes minute întregi după anunțul acordării premiului. Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenței generale în fața victimelor provocate de virusul SIDA în Franța anilor 90, este și propunerea Franței la Oscarul pentrui cel mai bun film străin. Filmul a fost vândut în apropae 40 de țări, iar în România va fi proiectat în premieră la „Les Films de Cannes a Bucarest,” urmând să fie distribuit în cinematografe de Voodo Films.

„You Were Never Really Here”, de Lynne Ramsay, a fost recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu, cât și cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Despre „Good Time”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Josh și Ben Safdie, INDIEwire scria că „Nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel”. Filmul a fost în competiție la Cannes 2017. În România filmul este distribuit de Voodoo Films. În competiţie la Cannes, în 2016, a fost şi filmul „Paterson”, de Jim Jarmusch, care ajunge la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a doua ediţii Les Films de Cannes.

Detalii: www.filmedefestival.ro.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu