Închide

Începe cafteala la Cluj, între taberele BocBuda și Tișe / Cine a avut interes să-l planteze pe Tișe în conducerea centrală a PNL și de ce

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 27, 2021 0 2888

În noua conducere a PNL de la nivel central au intrat toți cei trei lideri clujeni care controlează grupările din organizația PNL Cluj, pe de-o parte Emil Boc, cu mandat de vicepreședinte obținut de drept în Biroul Excutiv, și Daniel Buda care și-a adjudecat un nou mandat la șefia Curții de Arbitraj, iar pe de altă parte Alin Tișe, care a reușit să spargă gheața și să acceadă și el în conducerea centrală a partidului, cu un mandat de vicepreședinte.

Puțin spre deloc s-a mediatizat faptul că președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a primit cadou, pur și simplu, mandatul de vicepreședinte PNL la nivel național, după ce s-a angajat – peste capul lui Emil Boc și al lui Daniel Buda  – să joace în favoarea lui Iohannis. Pentru că, da, „lupta internă pentru șefia PNL nu s-a dat între Ludovic Orban și Florin Cîțu, ci între Ludovic Orban și Klaus Iohannis” – ca să folosim un citat al zilei și să punctăm, totodată, acuzația fără precendent lansată de însuși Orban, cu privire la implicarea președintelui României în Congresul PNL din 25 septembrie, congres considerat drept o „lovitură de partid”.

Dovada clară privind implicarea lui Iohannis în alegerile PNL e validată și de mandatul de vicepreședinte obținut fără niciun efort de Alin Tișe, care, din postura sa de „indecis” ar fi fost sunat și momit la Congres tocmai din biroul de la Cotroceni.

Să ne reamintim comportamentul lui Tișe de la început de 2021, sfidarea arătată pe față liderilor de la București, lui Florin Cîțu și lui Ludovic Orban deopotrivă, acuzațiile mai mult sau mai puțin voalate aruncate la adresa colegilor din conducerea PNL Cluj – mai ales la adresa lui Daniel Buda, mâna dreaptă a lui Emil Boc – delăsarea și neimplicarea sa în acțiunile organizației PNL Cluj.

Tișe a lipsit de la evenimentul major al PNL Cluj, în care #echipacâștigătoare a lui Cîțu defila „en fanfare” prin municipiul Cluj Napoca, cu un premier flancat de cei mai importanți lideri liberali din țară și de la centru. Tișe a fost cel care, până aproape de pragul Congresului din 25 septmebrie, nu s-a ferit să arunce săgeți otrăvite spre Buda și Boc, acuzându-i că au ales tabăra Cîțu numai de dragul funcțiilor.

Tișe l-a evitat și s-a ferit de Cîțu, pentru ca mai apoi, brusc și dintr-o dată, să anunțe că ar fi fost „sunat de premier”, și că s-a lăsat convins că e nevoie, într-adevăr, de o schimbare la conducerea partidului.

Numai că, din gruparea lui Daniel Buda, o informație certă a ajuns la actualdecluj.ro, și anume că nimeni din tabăra lui Cîțu nu l-ar fi sunat pe Tișe pentru a-i oferi vreun parteneriat, cu atât mai mult cu cât, în mod evident și practic aportul lui Tișe în influențarea alagerilor interne era și a fost ZERO.

Oricine are o minimă legătură cu politica de la Cluj știe că Boc și Buda sunt cei care controlează încă, cu mână de fier, organizația membrilor trepăduși – mare parte dintre ei proveniți din vechea gardă PDL. Niciun secret, așadar, că Boc și Buda puteau aranja după bunul plac listele cu delegați votanți, lucru care de atfel s-a și întâmplat, fără să intrăm acum în amănunte pe acest subiect.

„Cum să creadă cineva că Florin Cîțu și-ar fi permis să-l sune pe Tișe fără să se consulte cu Emil Boc și cu Daniel Buda, sau că ar fi avut vreun interes să-i ceară sprijinul, fără să fie Daniel Buda informat. O să se vadă în scurt timp că Tișe a fost sunat din alte zone, nicidecum pe filiera Cîțu…”, a subliniat o sursă din tabăra BocBuda pentru actualdecluj.ro.

Iar informația a și fost confirmată, la două zile distanță, de către alți membri PNL, care au adăugat că la ședința Biroului Politic Județean, Tișe nu avea deloc schimbată atitudinea în privința colegilor săi Daniel Buda și Emil Boc și că le arunca aceleași acuzații de „oportunism”.

Dar ca să revenim, Tișe n-a contribui în niciun fel la campania internă a lui Cîțu – cum au făcut-o Boc și Buda. El nu și-a asimilat imaginea cu cea a premierului – mai ales în momentele în care ieșeau la iveală informații despre trecutul său penal din SUA. Tișe nu s-a dat deloc peste cap cu strategii interne, ori cu alcătuiri de liste de votanți fideli, și, iată că se trezește pur și simplu în conducerea centrală a PNL, cu mandat garantat de vicepreședinte.

Cine și de ce a avut interes să-l planteze pe Tișe la vârful PNL – mai ales că liberalii clujeni nu duc și nu duceau lipsă de reprezentare în Biroul Executiv – e un lucru ușor de dedus. Iohannis și compania băieților cu ochi albaștri nu-l vor pe Boc deținător absolut al controlului la Cluj, mizând că Tișe are destul venin cât să mențină un contrabalans al puterii în organizația clujeană, ba la nevoie chiar să o preia.

Fiindcă, fără nicio îndoială, Boc este același personaj dezagreabil, un prefăcut și un oportunist, avid după control și după putere, un ins ca mulți alții din politica mare, educat cu metehne securiste, super familiarizat cu tehnicile de slugărnicie pe care le aplică judicios și necontenit de jos în sus și de sus în jor, atât în raport cu mai marii din sistem – când intersul și nevoile o cer – cât și în raport cu subalternii săi, cărora nu le permite să uite nici măcar pentru o clipă că el este șeful.

Boc rămâne același individ fără scrupule care nu va simți niciodată nevoia să justifice public alegerea sa din 2014 de a o plimba pe Elena Udrea de mânuță prin Cluj Napoca și de a semna pentru susținerea ei în campania electorală pentru președinția României, fabulând în favoarea ei în spațiul public, despre cum  Udrea – cu lungul ei istoric dubios și cu o condamnare pentru fapte de corupție – ar fi „etalonul” în rândul femeilor.

Cu cine se aruncase Udrea să se bată pentru președinția țării, având susținerea lui Boc? Tocmai cu Iohannis și cu PNL.

În timp ce tot vechiul PDL era aliniat deja PNL-ului, și tot partidul era unitar în susținerea lui Klaus Iohannis, doar primarul Clujului, Emil Boc, era singurul care făcea notă discordantă,  jonglând cu proaspătul înființat PMP, convins, probabil, la acel moment, că vremurile lui „de mare glorie” alături de Băsescu&compania n-au apus încă.

Tot Boc este cel care în campaniile sale electorale ulteriore a avut grijă să nu miște un deget pentru partid și să nu-și asocieze numele cu PNL  Cluj – așa, din prea multă ambiție – motiv pentru care ani la rând de la înscăunarea sa ca președinte al României, Klaus Iohannis nici nu i-a călcat pragul, pentru că, evident, nu  avea cum să-i uite jignirile.

Iohannis n-avea cum să uite de ce este în stare Boc, acesta fiind singurul argument care justifică plantarea lui Alin Tișe exact în coasta bocului, în Biroul Executiv al PNL.

Cât s-a mai plâns Alin Tișe că el, „o mare valoare”, un candidat cu „rezultate excepționale”, nu dispune de recunoașterea meritată. Ei, dorința i-a fost îndeplinită acum, după ce a devenit parte din noua conducere centrală a partidului.

Ca o concluzie, balul în PNL Cluj doar ce stă să înceapă, iar în perioada următoare e de așteptat o regurpare a oamenilor din filiala clujeană  – în special a primarilor – asupra cărora Tișe poate avea control total. Daniel Buda va pierde, cel mai probabil, rând pe rând organizațiile liberale clujene și nu ne rămâne decât să urmărim cu deosebit interes asaltul pornit pentru debarcarea sa de la șefia PNL Cluj.

P.S Recent, Tișe spunea depsre Buda, cu multă ironie: 

„De 20 de ani e președinte la partid (în contextul în care Buda a fost reales președinte al organziației PNL Cluj, fără să fi avut vreun alt contracandiat). „Oamenii din PNL Cluj l-au considerat cel mai bun și l-au votat pe el de 20 de ani!”

Citește și

Tișe se rupe complet de Boc și Buda: „Vor să îl înlocuiască pe Orban cu Cîțu, ca să își rezolve ei problemele și să-și păstreze pozițiile”. Cum poate influența Tișe votul liberalilor clujeni, la Congresul partidului din septembrie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.