Închide

Incendiul din 1960 de la catedrala armenească din Gherla – amănunte noi după 60 de ani, imagini nemaivăzute de pe șantierul de reconstrucție

Din județ by Actual de Cluj - apr. 22, 2024 0 107

Un incendiu care a marcat puternic comunitatea locală din Gherla, dar cu ecouri și dincolo de granițele României, s-a produs pe 20 aprilie 1960, la catedrala armeano-catolică, o clădire impunătoare, amplasată în centrul orașului.

Lucrările la biserică, care depășea cu mult necesitățile comunității armenești, au durat între 1748-1804. Era de fapt un simbol al bunăstării armenilor, mari afaceriști, dar și meșteșugari. Atât înainte de sfințire, cât și după, edificiul a fost lovit periodic de evenimente dramatice: trăsnete, incendii, prăbușiri ale turnurilor. Dar de fiecare dată, a fost refăcută.

Cel mai puternic incendiu la biserică s-a produs în 1960. Datorită unor copii care, în căutarea porumbeilor, au folosit chibrite în turnul bisericii, resturile aprinse au provocat incendierea grinzilor, arată gherlainfo.ro.

După incendiu, problema catedralei distruse a ajuns în atenția Direcției Monumentelor Istorice. Fotografiile păstrate din timpul șantierului de reconstrucție indică faptul că lucrările de reparații s-au întins din 1960 până cel puțin în 1963.

Imaginile consemnează amploarea pagubelor, procesul de lucru, confecționarea și montarea schelelor de către muncitori, lucrul la înălțime, refacerea în etape.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu