Închide

Încă un tablou realizat de cel mai în vogă pictor român al momentului, Adrian Ghenie, vândut cu milioane de euro

Cultură by Actual de Cluj - oct. 11, 2021 0 1847

Încă un tablou realizat de cel mai în vogă pictor român al momentului, Adrian Ghenie, vândut cu milioane de euro.
E vorba de tabloul ”Moartea lui Charles Darwin”, realizat de Ghenie în 2013 și vândut sâmbătă de casa de licitații Sotheby’s pentru peste șase milioane de euro, sau șapte milioane de dolari, în Hong Kong.

Criticul și curatorul Mark Gisbourne explică în nota din catalogul licitației: ”Pentru Ghenie, celebrul om de știință evoluționist britanic reprezintă o altă mare figură ”înainte și după”: există o viziune asupra lumii înainte de Darwin și o altă viziune asupra lumii după aceea”. Mai exact, Ghenie este interesat de concepțiile greșite ale darwinismului social și de noțiunea de „supraviețuire a celui mai bine adaptat” care a evoluat din ideile sale de teorie evoluționistă, folosite pentru a confirma abuzurile grave în domeniile eugeniei, degenerării și teoriilor eredității”.

Într-un interviu cu curatorul și istoricul de artă Magda Radu, citat în același catalog, Ghenie descrie: ”Marx a provenit de la Darwin. Mișcarea de eugenie engleză a venit de la Darwin, iar mișcarea de eugenie a condus la darwinismul științific și de aici la nazism. Ideea că există o lume materială și nimic altceva, și că lucrurile sunt produsul evoluției, a fost fundamentală pentru marxism. Acolo, totul este faptic; nimic nu este transcendental. Și pentru naziști, supraviețuirea celui mai bine adaptat, a rasei superioare – acestea au fost ingredientele pe care s-a bazat ideologia nazistă. Și eliminarea celei mai slabe verigi, care le-a alimentat doctrina rasistă și antisemită”.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. Anterior Ghenie vindea la aceeași casă de licitații din Londra lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ (foto) pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu