Închide

Încă un marș al bicicliștilor clujeni, al 98-lea. Grave deficiențe în infrastructura de transport

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 13, 2015 0 154

Bicicliștii clujeni sunt așteptați mâine la tradiționalul-deja marș al bicicliștilor, organizat lunar încă din septembrie 2007.

Bicicliștii se întâlnesc mâine în piața Unirii la ora 11 iar marșul, ce e așteptat să dureze o oră și jumătate, va străbate zona centrală și pericentrală a Clujului și cartierele Plopilor și Grigorescu. Marșul de mâine e al 98-lea al bicicliștilor clujeni din seria lunară începută în septembrie 2007, în continuarea celui anual început de Clubul de Cicloturism Napoca în 1998.

Traseul concret: Piața Unirii — bulevardul Eroilor — piața Avram Iancu — Calea Dorobanților — str. Petofi Sandor — bd .21 Decembrie 1989 — piața Unirii — strada Regele Ferdinand — George Barițiu — Splaiul Independetei — pod Napoca — bd.1 Decembrie 1918 — pasarela albastră — pista de biciclete de pe malul Somesului — str. Uzinei Electrice — aleea Stadion — str.G.Gosbuc — str.I.Hossu — str. Sindicatelor — Cl. Motilor — str.P.Maior — str. Napoca—piata Unirii. „Este o nouă ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca o componentă esențială a mobilității urbane durabile și alternativa viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală”, explică organizatorii.

„Marșul de mâine este legat și de tergiversarea în continuare de către Primăria clujeană a lansării proiectului de bike sharing și a corectării gravelor deficiențe ale pistelor trasate în cadrul acestuia și lipsei de transparenta și consultare publică în dezvoltarea de noi infrastructuri prop-biciclistice ce se dovedesc incomode și chiar periculoase pentru bicicliști, cum e cazul prea îngustelor noi piste de pe str. Horea, A.Iancu, G.Baritiu sau a celor pline de obstacole precum str. Maramuresului sau celor blocate de masini cum e cea de pe str. Donath sau str. Universității, sau care nu au mai lăsat spațiu pietonilor, cum este pe bd. 21 Decembrie 1989, sau care aruncă bicicliștii în fața mașinilor, cum sunt aberațiile de pe str. Uzinei Electrice sau de pe Bd.1 Decembrie 1918 sau str. Bucium, numite ‘piste pentru biciclete’ deși sunt un pericol public”, spune directorul CCN, Radu Mititean.

Totodată, marșul este, ca de obicei, și un prilej de contact, cunoaștere și pedalare împreună a bicicliștilor clujeni, o ocazie de împărtășire de opinii, de găsit colegi de excursii sau surse de echipament specific, de schimb de experiență pe tema magazinelor și service-urilor de biciclete și alte teme de interes și de cunoaștere de noi trasee urbane.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare