Închide

Încă un festival de film la Cluj, a 15-a ediție începe mâine

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 29, 2015 0 307

Încă un festival de film la Cluj – a 15-a ediție începe mâine, cu 9 lungmetraje, zeci de scurtmetraje și evenimente speciale.

9 lungmetraje, peste 50 de scurtmetraje, șase documentare, proiecții de film pentru copii, precum și evenimente speciale – acestea sunt câteva dintre cifrele Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt 2015, ajuns la a 15-a ediție. E organizat de Asociația clujeană Filmtett și are loc între 30 septembrie și 4 octombrie în 12 orașe.

Producții maghiare recente vor putea fi vizionate în Cluj-Napoca, orașul în care au loc cele mai multe dintre evenimentele festivalului, dar și  în Oradea, Baia Mare, Bistrița, Sibiu, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Covasna și, pentru prima dată în acest an, în Zalău și în Arad. Proiecțiile vor avea loc în case de cultură, în sinagogi sau fabrici transformate în centre culturale, în librării, în câteva cinematografe, precum și în aer liber, într-un cinema în aer liber cu parcare, la Odorheiu Secuiesc.

Între lungmetrajele proiectate în cadrul festivalului se numără și „Orașul Câinilor” (foto), regizat de Mundruczó Kornél, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea, cinefilii vor putea viziona producția Liza, zâna-vulpe, premiată la festivaluri internaționale de film fantastic, precum și un recent succes de public în Ungaria: Argo 2. În categoria documentare sunt programate „Sentință în Ungaria”, o producție controversată, precum și „Supraviețuire sau serviciu public? Mikó Imre și Securitatea”, dar și filmele „Rană” și „Copiii lui Cain”.

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția scurtmetrajelor maghiare din Transilvania, care se desfășoară în premieră. Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Marea majoritate a filmelor rulează cu subtitrare în limba română sau engleză, precizează organizatorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare