Închide

Încă doi români au murit de gripă. Numărul deceselor a ajuns la 27

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 22, 2019 0 152

Încă două persoane, din București și din județul Timiș, au murit din cauza gripei, a anunțat astăzi Institutul Național de Sănătate Publică. Numărul deceselor cauzate de gripă a urcat astfel la 27, informează hotnews.ro.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, este vorba despre un bărbat de 70 de ani din județul Timiș și de o femeie de 71 de ani din București, în cazul cărora a fost confirmat virusul gripal tip A.

Ambii pacienți aveau și alte afecțiuni și nu erau vaccinați antigripal.

România nu întrunește, în acest moment, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă peste doar două săptămâni. Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat, pentru HotNews.ro, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

România este, deocamdată, departe de a îndeplini criteriile Organizației Mondiale a Sănătății pentru declararea unei epidemii, însă, în cazul în care se va menține tendința actuală de creștere a cazurilor, ne-am putea confrunta oficial cu o epidemie peste doar două săptămâni.

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat oficial debutul sezonului gripal și faptul că săptămâna 7-13 ianuarie „a fost caracterizată ca săptămână epidemică”, însă acest lucru nu este similar cu o epidemie: pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice.

Ce înseamnă săptămână epidemică – creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus).

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, avertizează că „Suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul cazurilor de gripă a depăşit numărul cazurilor estimate, săptămâna trecută a fost săptămâna epidemică.”

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”, a precizat ministrul Sorina Pintea.

Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna aceasta, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare