În vremuri de COVID-19 județul trece la urbanismul online
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 17, 2020 1 319

Urbanismul de la Consiliul Județean Cluj se mută pe e-mail, iar arhitectul șef al județului spune că se pregătesc și ședințe ale comisiei de urbanism în regim online. Toți arhitecții/beneficiarii sunt invitați să trimită documentele scanate, în format pdf. Județul are și un proiect de înființare a unui ghișeu unic pentru depunerea electronică a actelor, acesta fiind deocamdată în faza de licitație.
„În contextul actual vă adresăm rugămintea de a ne ajuta și proteja reciproc prin transmiterea tuturor documentelor aferente domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construire in format electronic (scanate .pdf) pe adresa de mail: urbanism@cjcluj.ro. Ne referim la cererile de emitere a certificatelor de urbanism, cererile de emitere a autorizațiilor de construire/desființare, precum și orice completări sau documente legate de procesul de autorizare a construcțiilor. De asemenea ne organizam să ținem ședința CTATU online”, a anunțat în 16 martie arhitectul județului, Claudiu Salanță.
Acesta a mai spus că forul județean așteaptă orice idei de îmbunătățire a sistemului instituit. După ce a postat anunțul, au venit primele observații privind modul în care se pot achita taxele de la urbanism. Așa că, Salanță a făcut o completare și a explicat că „Plata se poate face prin transfer bancar prin utilizarea următoarelor date: Județul Cluj, Calea Dorobanților nr. 106, Cod fiscal: 4288110
cont IBAN: RO04TREZ21621160203XXXXX deschis la Trezoreria Municipiului Cluj-Napoca”.
Anunțul făcut de Salanță nu a fost lipsit de comentarii acide prin care se semnalează că a fost nevoie de un virus și de o pandemie ca să digitalizeze administrația locală. Alți internauți au semnalat că sistemul va da bătăi de cap în cazul planșelor mari, însă Salanță le-a amintit că există varianta semnăturii electornice care presupune doar 30 de euro pe an.
Un proiectant a semnalat că sistemul ar putea foarte bine să fie preluat și de Primăria Cluj.
Arhitectul șef al județului a anunțat încă de la finalul lui 2018 că forul județean va implementa proiect de ghișeu unic pentru depunerea online a actelor. Ca sistemul să fie funcțional la urbanism este nevoie de semnătură electronică. ”Va fi un portal pus la dispoziție. Sistemul va accesa baza de date cu certificatele de urbanism, pe baza numărului celui introdus și va transmite lista cu toate avizele necesare. Apoi se încarcă în sistem planul de încadrare și cel de situație o singură dată și în cazul extrasului de carte funciară se încercă corelarea cu baza de date de la cadastru. De aici se transmite cu o plată pentru avize cererea către toți deținătorii de utilități cu mențiunea că, dacă nu emit avizul în termen de 15 zile, atunci el se aprobă tacit. Nu este vorba despre legea aprobării tacite. E o decizie a Curții de Casație. Nu se aplică la Certificate și Autorizații, dar se aplică în cazul avizelor. Aceasta este o primă etapă. Sperăm să o adoptăm cât mai repede. În a doua fază ne dorim un Observator Teritorial unde să apară încărcate toate PUG-urile, PUZ-urile și rețelele de utilități din Județ”, sintetiza Salanță la finalul lui 2018.
În prezent, proiectul Ghișeului unic de la nivelul Consiliului Județean este în faza de licitație. Adică s-a semnat deja contractul de finanțare, există documentația de achiziție din cadrul proiectului trimisă în SEAP și se mai așteaptă un aviz de la comisia Tehnico economică din cadrul Ministerului Comunicațiilor până când se va anunța efectiv procedura.
Contractul este estimat la 3 milioane de lei și vizează un concurs pentru software.
atata timp cat programul cu publicul nu se suspenda, angajatii din institutiile publice trebuie sa-si ia masuri preventive, pentru ca suntem in plina pandemie. Asta inseamna comportament responsabil.