Închide

În urmă cu salariile, dar în faţă cu pretenţiile. De ce cresc preţurile cerute pentru apartamentele din Cluj?

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 03, 2016 0 702

Lună de lună, analizele imobiliare care trec în revistă preţurile afişate pentru proprietăţi indică creşteri în „capitala Transilvaniei”, al doilea centru economic al ţării şi oraş autoproclamat un fel de „Silicon Valley” al României. Chiar dacă aceste analize au în vedere preţuri solicitate de proprietari şi nu sume aferente unor tranzacţii încheiate, indicatorul este totuşi relevant pentru un aspect: pretenţiile celor care vând apartamente în Cluj sunt în continuă creştere. Aşa că am lansat întrebarea: De Ce?

Conform celei mai recent analize a portalului Imobiliare.ro, în orașul de pe Someș prețul mediu solicitat de vânzători a crescut cu 3% în ultima lună, de la o medie de 1.152 de euro pe metru pătrat, la 1.186 de euro pe metru pătrat. Dacă ne uităm însă la evoluţia indicatorului în interval de un an creşterea este însă mult mai apăsătoare pentru potenţialii cumpărători: valoarea sa actuală este cu 15,4% mai mare decât cea consemnată la finele lui februarie 2015 (respectiv 1.028 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi s-au apreciat cu 2,6% (de la 1.174 la 1.204 euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 3,2% (de la 1.125 la 1.161 de euro pe metru pătrat). Clujul a ajuns astfel nu doar să depăşească semnificativ media naţională, dar chiar şi să întreacă pretenţiile vânzătorilor din capitală.

Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu cerut de vânzători la nivel naţional se situează în prezent la 1.015 euro pe metru pătrat, față de 971 de euro pe metru pătrat la finele lunii trecute; valoarea actuală este cu 9,8% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 924 euro pe metru pătrat. Bucureştiul a ajuns la o medie de 1.089 de euro pe metru pătrat util, vecinii de la Timişoara sunt la 970 de euro pe metru pătrat util, în Constanţa media este de 930 de euro/mp, în Iaşi de 888 euro/mp, iar la Braşov de 912 euro/mp.

I-am întrebat pe reprezentanţii celui mai accesat portal imobiliar din România care ar fi explicaţia din spatele pretenţiilor în creştere ale clujenilor, în condiţiile în care salariile celor mai mulţi dintre locuitorii oraşului nu au crescut exploziv şi nici calitatea mediului construit nu e tocmai impresionantă. „Clujul este victima unui efect de bogăţie”, sintetizează Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro. „Adică ceea ce se întâmplă se datorează în primul rând industriei IT, care e „pe val”, şi unui curent antreprenorial. Creşte consumul fără ca neaparat să existe considerabil mai mult cash în piaţă. Se creează o presiune pe ofertă, ceea ce duce la creşteri de preţ. Este puţin comun pentru o ţară de tipul României ca într-un oraş secundar preţul mediu al apartamentelor să fie mai mare ca în Capitală, în condiţiile unui salariu mediu net inferior, ca să nu vorbim de PIB”, precizează Crainic. Menţionăm că potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, în 2015 Clujul ajunsese la un nivel al PIB/locuitor de 10.065 euro. Era adică în urma Timişului (10.335 euro) şi mult în urma zonei Bucureşti Ilfov, care ajunge la 19.063 euro. În 2015, câştigul salarial mediu net lunar era de 2009 lei în Cluj, nu cu mult înaintea Timişului, unde acesta se situa la valoarea de 1986 lei şi, din nou, mult în urma Capitalei, cu o medie de 2623 de lei.

 

pib

 

Sursa: CNP

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare