Închide

În protocolul viitorului guvern de coaliție, UDMR a propus o clauză care interzice traseismul politic, singura agreată, până în acest moment, și de PNL și de USR PLUS

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - dec. 14, 2020 0 301

În negocierile privind formarea noului guvern de coaliție, reprezentanții UDMR au lansat o clauză privind interzicerea traseismului politic, la nivel de parlament, iar reprezentanții PNL și cei ai USR PLUS au agreat-o. În afara acestei clauze, liderii celor trei formațiuni politice n-au reușit să ajungă la un consens. Reprezentanții PNL și cei au USR PLUS nu s-au înțeles în privința împărțirii funcțiilor de conducere din Parlament, astfel că negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au fost suspendate duminică după nici două ore de discuții.

„Ludovic Orban își dorește să intre în competiție deschisă, la vot, pentru șefia Camerei Deputaților pentru că știe că se poate baza și pe voturi de la PSD”, au explicat sursele G4Media.ro.

Unul dintre liderii PNL ar fi avertizat chiar asupra posibilității declanșării alegerilor anticipate și ar fi invocat posibilitatea ca liberalii să intre la guvernare singuri, lucru care a fost interpretat de USR Plus ca o amenințare că liberalii iau în calcul o susținere parlamentară a PSD, așa cum s-a întâmplat în perioada 2007 – 2008 cu guvernul Tăriceanu. „Noi o să guvernăm oricum”, ar fi spus unul dintre liderii PNL în timpul negocierilor.

În ceea ce privește programul de guvernare, discuțiile au avansat la capitolul economie.

„Au fost negocieri aprinse de deficitul bugetar maxim acceptat astfel încât să avem bani de reforme dar să stăm în echilibrul macro economic necesar ratingului de țară și finanțării”, au explicat surse participante la discuții pentru G4Media.ro.

Sâmbătă, în prima zi a negocierilor pentru formarea coaliției, discuțiile s-au blocat pe împărțirea celor trei funcții – premier, președinția Camerei Deputaților și președinția Senatului. Liberalii revendică atât funcția de prim-ministru, pentru Florin Cîțu, cât și pe cea de președinte al Camerei Deputaților, pentru Ludovic Orban. USR Plus și și UDMR s-au opus, spunând că, dacă șefia guvernului revine PNL, atunci liberalii ar trebui să renunțe la președinția celor două Camere ale Parlamentului. Cei de la USR Plus au propus și un târg: liberalii să renunțe la șefia guvernului în favoarea lui Dacian Cioloș, iar ei îl vor sprijini pe Ludovic Orban la Camera Deputaților.

Astăzi. la Palatul Cotroceni, partidele au fost invitate la consultări cu președintele României, Klaus Iohannis, urmând ca acesta să desemenze oficial un premier.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu