Închide

În premieră, Zeolites Group din Cluj-Napoca a descoperit cum radiațiile nucleare pot fi absorbite

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - apr. 12, 2022 0 517

Într-un context neplăcut pentru întreaga lume, o firmă clujeană împreună cu un partener autorizat în cercetare au reușit să descopere faptul că radiațiile nucleare din aer pot fi absorbite în proporție de 99%. 

În luna Martie a acestui an, Zeolites Group în colaborare cu Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică – ICIA Cluj-Napoca au realizat un studiu care vizează absorbția Cesiului (Cs) și a Stronțiului (Sr) cu zeolit românesc.

Mineralul de origine vulcanică a fost pus la dispoziție de către compania clujeană care l-a activat după o metodă specifică, patentată, având deosebite capacități de absorbție și adsorbție pentru elementele radioactive.

Obiectivul studiului pe care  Zeolites Group l-a avut în vedere a fost acela de a evalua absorbția celor două elemente chimice prin schimb ionic de către zeolitul activat. 

Mai mult, materialul zeolitic, utilizat în experimentul de laborator efectuat de către specialiștii ICIA – Cluj-Napoca a fost activat mecanic și termic la diferite temperaturi. S-au obținut materiale zeolitice codificate care au dat un randament de adsorbție de peste 99% pentru ionul de Cesiu și Stronțiu.

Studiile continuă, iar rezultatele oferite de către Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică – ICIA Cluj-Napoca dovedește că Zeolitul de Rupea, exploatat din munții Perșani, reușește să absoarbă metalele grele (Pb, Cd, Cu, Cr) și radioactive pe care nu le mai cedează apoi din structura lui. Totodată este extrem de eficient în absorbția ionului de Amoniu (un randament maxim de 96.2% și un randament minim de 94.1%). În numeroasele experimente efectuate, Hidrogenului Sulfurat a fost extras în proporție de 100% dintr-o soluție.

Pentru a descoperi toate beneficiile mineralului de origine vulcanică, firma clujeană a colaborat și cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Specialiștii de la USAMV Cluj au concluzionat faptul că nu există toxicitate la nivel celular, lucru demonstrat de către raportul de testare a toxicității mineralului pe 3 linii celulare umane. 

Mergând pe aceeși linie, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Chimico – Farmaceutică a dezvăluit că Zeolitul de Rupea nu produce niciun fenomen toxic atunci când o persoană sau copil, fără discernământ, ingerează cantități mai mari de zeolit.

Mai ales acum, Zeolitul de Rupea este o soluție pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm în acest moment, de la absorbția tuturor elementelor conținute de norul toxic despre care presa vorbea zilele trecute până la absorbția acelor ioni de Cesiu și Stronțiu, extremi de periculoși pentru sănătatea oamenilor. În trecut, în 1986 zeolitul a fost folosit și la explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl și dezastrul nuclear de la Fukushima.

Acest text are caracter de PUBLICITATE

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare