Închide

În prag de Luminație, sărbătoarea morților din Ardeal, Filarmonica din Cluj interpretează Recviemul lui Mozart. ”Este una dintre cele mai fascinante lucrări din istoria muzicii”

Cultură by Actual de Cluj - oct. 30, 2024 0 123

În prag de Luminație, sărbătoarea morților din Ardeal, Filarmonica din Cluj interpretează Recviemul lui Mozart.

Astfel, mâine seară de la ora 19 Filarmonica de Stat ”Transilvania” pregătește la Colegiul Academic un concert cu o lucrare celebră din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart, finalizată de Franz Xaver Süssmayr – ”Recviem”. Aceasta va fi interpretată de Corul și Orchestra Filarmonicii, alături de soprana Diana Țugui, mezzosoprana Cristina Damian, tenorul Andrei Fermeşanu și bas-baritonul Cristian Hodrea, sub bagheta dirijoarei Clelia Cafiero.

Recviemul în re minor, K. 626, este una dintre cele mai fascinante lucrări din istoria muzicii, nu doar datorită frumuseții sale muzicale, ci și din cauza enigmelor care o înconjoară, arată filarmonica din Cluj. Mozart a început să lucreze la această creație în ultimele luni ale vieții sale, lăsând-o neterminată. Lucrarea a avut numeroase încercări de revizuire și completare iar mâine e interpretată varianta finalizată de Franz Xaver Süssmayr , cea mai cunoscută și cântată de-a lungul timpului.

Recviemul lui Mozart a fost interpretat în contexte cu profundă încărcătură emoțională, istorică și simbolică, evocând teme de pierdere și reflecție asupra vieții și morții; s-a cântat la înmormântările unor mari personalități care au cerut explicit ca această lucrare să fie interpretată la ceremoniile lor funerare – Frédéric Chopin, Igor Stravinski, Victor Hugo, Albert Einstein și alții. ”Lucrarea se încheie cu un simbol puternic al eternității, transpus într-o cvintă deschisă, pe notele re și la, ce pare să plutească într-un final suspendat și ambiguu. Fără o tonalitate clară care să îl ancoreze, acest interval sonor deschide parcă o „ușă” spre un tărâm necunoscut, invitând ascultătorul la o reflecție profundă. Este un moment ce lasă loc fiecăruia să își imagineze propria versiune a eternității, fie în lumină, fie în întuneric – un final în care muzica devine o contemplare asupra Vieții de Apoi și a misterului care ne așteaptă dincolo”, mai arată Filarmonica.

Sărbătoarea Luminației, cunoscută și sub numele de Ziua Morților, este o sărbătoare tradițională celebrată pe 1 noiembrie în România și în multe alte țări din Europa. Se obișnuiește ca în această zi, oamenii să viziteze mormintele celor decedați, să le curețe, să le împodobească cu flori și să aprindă lumânări sau candele. Luminația este o sărbătoare cu origini religioase, fiind influențată în special de tradiția catolică a Zilei Tuturor Sfinților (1 noiembrie) și Ziua Sufletelor (2 noiembrie). În România, aceste zile s-au contopit, iar 1 noiembrie a devenit o ocazie dedicată comemorării morților, indiferent de religie sau confesiune.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu