Închide

În plin scandal legat de demontarea statuii sale într-un proiect de amenajare a zonei în care e amplasată, Iuliu Maniu e comemorat la 150 de ani de la naștere de o editură din Cluj, care publică mai multe cărți dedicate acestuia

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 01, 2023 0 121

În plin scandal legat de demontarea statuii sale într-un proiect de amenajare a zonei în care e amplasată, Iuliu Maniu e comemorat la 150 de ani de la naștere de o editură din Cluj, care publică mai multe cărți dedicate acestuia.

E vorba de editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, ce anunță azi un proiect care își propune publicarea unor cărți dedicate lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, Bădăcin/Șimleu Silvaniei – 5 februarie 1953, Închisoarea Sighet), unul dintre artizanii Unirii Transilvaniei cu România, de la nașterea căruia se împlinesc, în acest an, 150 de ani, iar de la moartea sa – 70 de ani.

Coordonatorul colecției de istorie contemporană a editurii, în cadrul căreia vor fi publicate și cărțile amintite, e cunoscutul profesor universitar Vasile Pușcaș. Prima carte din această serie – ”Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin”, scrisă de istoricul sălăjean Marin Pop. Lansarea e programată sâmbătă 4 februarie, la amiază, la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” din Bădăcin, în Sălaj. Prezintă preotul Cristian Borz, profesorul Vasile Pușcaș, autorul Marin Pop, directorul Centrului de Cultură și Artă Sălaj Daniel Săuca și directorul editurii, Vasile G. Dâncu.

”De la bun început, trebuie spus că ceea ce ne propune autorul nu este o biografie clasică și nici un studiu monografic. Este, mai degrabă, un portret alcătuit din liniile sugerate de dezbaterile publice din ultimele decenii, care au avut ca preocupare viața și activitatea politică ale lui Iuliu Maniu. De aceea, volumul este constituit tematic din studii și articole publicate de Marin Pop în reviste de cultură și socio-politice, între care amintim valoroasa publicație «Caiete Silvane» (Zalău). Acestea nu sunt texte de popularizare a istoriei, ci reconstituiri istoriografice ale unor subiecte legate de evoluția lui Iuliu Maniu în spațiul public, preponderent în epoca interbelică”, arată Vasile Pușcaș. ”Autorul a realizat o bogată documentare arhivistică, a investigat presa vremii, memorialis­tica și a intervievat câteva persoane care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu, aducând interpretări istoriografice noi. În același timp, prin tematica propusă și stilul exprimării, istoricul sălăjean Marin Pop se adresează tuturor cititorilor interesați și fascinați de personalitatea extraordinară a celui care după Marea Unire i se spunea «Sfinxul de la Bădăcin»”.

”Din punct de vedere politic, Iuliu Maniu i-a urmat în funcția de pre­șe­dinte al Partidului Național Român lui George Pop de Băsești, care trece în eternitate la scurt timp după Marea Unire, la 23 februarie 1919. Lui Iuliu Maniu i-a urmat în funcție ucenicul său, Corneliu Coposu. În ordine cronologică, Simion Bărnuțiu, George Pop de Băsești, Iuliu Maniu și Corneliu Coposu sunt considerate cele mai importante personalități politice pe care Sălajul le-a dat istoriei”, arată istoricul Marin Pop.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare